O sarcină simplă de matematică, de clasa a II-a, poate să îi pună pe adulți în maximă dificultate. Pe cinci rafturi într-o bibliotecă mică sunt puse cărţi – așa sună începutul enunțului problemei matematice. Tu poți să îi dai de capăt? Explicațiile cadrelor didactice.
Nu este o noutate pentru nimeni că, în ultimii ani, mulți părinți s-au plâns de dificultatea materiei școlare pe care copiii lor trebuie să o învețe la școală, încă din clasele mici. Matematica a fost una dintre materiile școlare ce a stârnit numeroase controverse în rândul adulților.
De multe ori se întâmplă ca cei mici să vină acasă și să ceară ajutorul părinților în legătură cu probleme de matematică ce le dau bătăi de cap. Doar că majoritatea adulților spun că nici ei nu știu să le rezolve. O astfel de problemă matematică îți vom prezenta în articolul de astăzi.
Citește și: Un exercițiu banal de matematică a împărțit internetul în două: ‘Pare foarte dificil’
Materia școlară învățată de copiii din România la matematică este mult mai dificilă decât în urmă cu zece ani. În străinătate, elevii care învață matematică în instituțiile educaționale din țara noastră sunt apreciați, datorită abilităților de rezolvare a unor probleme cu grad de dificultate ridicat.
Elevii sunt învățați, încă din primele clase, să rezolve probleme pe care mulți dintre adulți nu știu să le deslușească. Un astfel de exemplu este și sarcina de mai jos, care se referă la rezolvarea unui calcul matematic al unor cărți așezate pe rafturile unei biblioteci.
Pe cinci rafturi într-o bibliotecă mică sunt puse cărţi. Știm că:
- numărul de cărţi de pe primul şi al cincelea raft împreună este egal cu numărul de cărţi de pe al doilea şi al patrulea raft împreună;
- al treilea raft are un număr de cărţi egal cu jumătate din numărul total de cărţi de pe toate celelalte rafturi.
Află câte cărţi au fost la început în bibliotecă, dacă Elena ia o carte de pe al treilea raft şi vede că pe acel raft au mai rămas 9 cărţi.
Citește și: Care este suma cercului mic din imagine? Problema de matematică de clasa I care le dă bătăi de cap adulților
Tu știi să rezolvi problema de mai sus? Cadrele didactice au oferit mai multe variante de rezolvare a problemei. În continuare ți-o vom prezenta pe cea a învățătorului Vlad Poiană, care a explicat pas cu pas cum trebuie gândită, de fapt, sarcina enunțată.
„Dificultatea acestei probleme constă, mai mult, în oferirea de date în plus, care nu ajută la rezolvare, dar care pot influenţa elevul. Nu ajută la nimic faptul că, luate câte două, anumite rafturi au acelaşi număr de cărţi”, a precizat învăţătorul Vlad Poiană.
Pasul (1). Trebuie să aflăm câte cărţi erau pe al treilea raft din bibliotecă, înainte ca Elena să ia vreo carte: 9+1=10 cărți.
Pasul (2). Trebuie să dublăm numărul, pentru a afla câte cărţi sunt pe celelalte patru rafturi din bibliotecă: 10×2=20 cărți.
Pasul (3). Adunarea numărului de cărți calculate la pașii (1) și (2) ne va ajuta să aflăm numărul total al volumelor de cărți din bibliotecă: 10+20=30.