Elevii din toate colțurile țării tocmai au trecut prin emoțiile simulărilor examenelor pe care le au de susținut la finalul claselor a VIII-a și a XII-a. În timp ce Ministerul Educației analizează rezultatele candidaților, mulți români se confruntă cu dileme mult mai mari. Un experiment inedit a scos la lumină o realitate tragi-comică. Întrebarea „Pe ce planetă trăim?” i-a bulversat pe unii conaționali. Răspunsurile date de ei te vor face să râzi cu lacrimi.
An de an, se discută despre volumul mare de informații pe care trebuie să le asimileze elevii de la noi din țară. De la formule matematice până la structuri chimice complicate, bagajul de cunoștințe pe care tinerii îl acumulează în cei 12 ani de școală este uriaș, multe voci susținând că acestea nu le vor fi deloc utile în viață.
În România rurală, problemele sunt cu totul altele. Un experiment făcut pentru a crea amuzamentul celor care îl privesc a scos însă la lumină un adevăr îngrijorător. În locurile în care munca la câmp este mai importantă decât mersul la școală, oamenii sunt încurcați de o întrebare cât se poate de simplă: „Pe ce planetă trăim?”
Răspunsurile te vor face să râzi cu lacrimi, fără doar și poate, însă ilustrează și adevăratul tablou al vieții în România:
„Nu, nu sunt de aici!”, „Ceva..martie, Venus…”, „Cred că nu știu. Dacă poți să îmi șoptești, îți zic”, „Nu știu, aici m-ați încuiat, chiar nu mai știu”, „Planeta europeană”, „Jupiter, Venus”, „Nu știu, nu m-am întrebat niciodată” – sunt doar câteva dintre răspunsurile oamenilor.
Unii au primit și o întrebare ajutătoare: ce formă are planeta noastră?
„Păi, forma României, nu? Ca o stea!”, „Cam în stil de lună, așa”.
Oamenii nu ar refuza însă ocazia să plece pe altă planetă: „Ca să scap de necazurile astea, aș dori. Pe Venus aș vrea să merg”, „Totul e aiurea, totul e pe dos”.
Videoclipul, ce face parte din seria VAX populi, are un final spectaculos. Întrebarea pe „pe ce planetă suntem?” își primește răspunsul: „Pe Pământ, unde dr*@u să fim?!”