Pe ce parte este indicat să dormi şi de ce. Explicaţia specialiştilor

de: Ioana Bucur
14 10. 2022

Află pe ce parte este indicat să dormi și de ce. În ultimii ani, se acordă tot mai multă importanță obținerii unui somn odihnitor. Orele de repaus nu sunt importante doar pentru buna funcționare a creierului, ci a întrugului organism. În condițiile în care viața este din ce în ce mai agitată, avem nevoie de un corp sănătos, apt pentru a face față tuturor provocărilor.

Pe ce parte este indicat să dormi?

Ora la care mergem la culcare, fermitatea saltelei, dimensiunea pernei, locul în care este pus patul, poziția în care dormim, mirosul din cameră, materialul din care este făcut așternutul, greutatea pilotei – toate aceste detalii contribuie la calitatea somnului.

Una dintre cele mai aprinse dezbateri purtate de specialiștii din domeniu este cea cu privire la poziția pe care ar trebui să o avem în timp ce dormim. Află pe ce parte este indicat să dormi și de ce:

Ce se întâmplă dacă dormi pe partea stângă

Cu toate că există și unele excepții, în cele mai multe cazuri, stomacul oamenilor se află în partea stângă a abdomenului. Așadar, când dormim pe partea stângă, conținutul său este mai probabil să rămână pe loc sub efectul gravitației.

Dacă ne întoarcem pe partea dreaptă, poziția ușor ridicată a stomacului ar putea crea condițiile perfecte pentru apariția, pentru unii, a refluxului gastroesofagian.

Ce se întâmplă dacă dormi pe partea dreaptă

În timp ce partea stângă pare a fi o alegere bună pentru persoanele cu anumite probleme gastrice, somnul pe partea dreaptă a fost asociat cu o respirație mai bună pentru persoanele care suferă de apnee în somn.

Cercetările din 2011 au studiat un grup de persoane cu această afecțiune și au evaluat modul în care somnul pe partea stângă versus cel pe partea dreaptă și pe spate se compară în ceea ce privește severitatea dificultăților de respirație.

„Am descoperit că poziția de dormit a avut o influență semnificativă asupra evenimentelor apneice și (poziția de somn pe partea dreaptă) a scăzut frecvența evenimentelor respiratorii obstructive la pacienții cu boală moderată și severă”, au concluzionat autorii lucrării.

Ce se întâmplă dacă dormi pe burtă

Dacă în cazul dormitului pe partea stângă și pe partea dreaptă există argumente favorabile pentru ambele variante, lucrurile sunt mult mai clare când vorbim despre dormitul pe burtă și cu fața în jos. Această poziție provoacă o creștere semnificativă a presiunii intraoculare (presiunea fluidului în ochi) în comparație cu somnul lateral, ceea ce poate duce la glaucom, neuropatie optică și probleme de vedere.