Pe ce dată intră alocațiile pe card 2022. În România, alocațiile sunt acordate copiilor cu vârsta de până la 18 ani, care au reședința legală în țara natală. Din ianuarie 2022, alocația a fost majorată la 600 de lei pentru copiii de până la 2 ani. Mai mult de atât, și alocația de stat pentru copiii cu vârsta între 2 şi 18 ani a crescut la 243 lei. După vârsta de 18 ani, tinerii mai primesc alocație dacă urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional. Drept urmare, mulți părinți care încasează alocația de stat pentru copiii lor sunt interesați să afle pe ce dată intră alocațiile pe card 2022.
În acest an, alocația de stat pentru copii nu va mai suferi modificări, dar OUG 126/2021 stabileşte că alocaţia copiilor va fi indexată începând cu ianuarie 2023. Totul se va desfășura conform ratei medii anuale a inflației comunicată de INS.
La noi în țară, alocația de stat se acordă copiilor cu vârsta de până la 18 ani. După această vârstă, unii tineri mai primesc alocație dacă sunt înscriși la școli liceale sau profesionale, până la terminarea studiilor. În schimb, alocația se stopează pentru tinerii care repetă anul școlar, excepție făcând cei care au avut probleme de sănătate în timpul anului școlar, demonstrate cu certificat medical.
Pe ce dată intră alocațiile pe card 2022. O întrebare frecventă pusă de mulți părinți care încasează acești bani. Pentru început, trebuie să știți că plata alocației de stat se poate realiza prin mandat poştal sau transfer bancar.
De regulă, banii intră pe card pe data de 8 ale fiecărei luni, pentru luna anterioară. Din punct de vedere legal, nu există o dată stabilită pentru intrarea alocațiilor pe cardul unuia dintre părinți.
De exemplu, dacă data de 8 pică în weekend, este posibil ca banii să fie virați în contul titularului vinerea sau cel târziu lunea. În cazul în care părinții copilului nu dețin un card bancar, plata alocației de stat se face prin intermediul Poștei României, tot pe 8 ale lunii.
În plus, există riscul ca plățile să întârzie, în funcție de volumul de muncă pe care îl are factorul poștal distribuitor.
De reținut este faptul că alocația de stat pentru copii se plătește unuia dintre părinți pe baza acordului acestora sau, în caz de neînțelegere, pe baza deciziei autorității tutelare ori a hotărârii judecătorești, părintelui căruia i s-a încredințat minorul.
Totodată, alocația de stat se acordă și tutorelui, curatorului, persoanei căreia i-a fost dat în plasament familial copilul. În această categorie intră și asistentul maternal sau persoana căreia i-a fost încredințat temporar copilul.
Începând cu luna ianuarie 2022, cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se acordă conform următorului grafic:
Pentru părinții care vor să depună actele pentru încasarea alocației de stat, trebuie să știe că dosarul entru alocaţie trebuie depus în termen de 30 de zile de la data naşterii copilului. Iată de ce documente au nevoie:
Pe de altă parte, sistarea alocației de stat pentru copii se produce dacă nu țineți cont de următoarele situații: