Încă de anul trecut, mai exact din septembrie, după ce a fost votat în Camera Deputaților, a intrat în vigoare un proiect de lege care prevede modificari majore în Codul Muncii. Reglementările vin și cu noi norme și quantumuri de amenzi pentru patronii care încalcă legea.
Conform noilor reglementări, un patron poate fi sancționat contravențional dacă ție, ca angajat, îți va cere să muncești suplimentar în afara normelor legale. Noile reglementări au sporit quantumul amenzilor, astfel că acestea pornesc de la 1.500 de lei și pot ajunge la 3.000 de lei pentru fiecare persoană identificată. Amenzile se vor da indiferent de numărul angajaților care lucrează peste program.
”art. 260 alin. (1) lit. i): „Constituie contravenție și se sancționează astfel următoarele fapte: (…) i) nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară, cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei”. Tinerii în vârstă de până la 18 ani nu pot presta muncă suplimentară.”
Până la aceste modificări în Codul Muncii nu era prevăzută durata maximă legală a timpului de muncă. Odată cu noile reglementări această durată maximă a fost stabilită la nu mai mult de 48 de ore pe săptămână, incluzând aici și orele suplimentare. Actualele reglementări aduc și excepții, astfel că durata maximă poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, dar există o condiție.
Condiția spune că media orelor de muncă, pe o perioadă de 4 luni calendaristice, nu trebuie să depășească 48 de ore pe săptămână. ”Pentru anumite activități sau profesii stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, pot fi negociate perioade mai mari de 4 luni, dar nu peste 6 luni”, se specifică în noile reglementări.
Noile modificări aduse legii mai stabilesc un alt aspect, și anume acela al orelor suplimentare de muncă. În cazul în care acestea există, angajatorul este obligat să acorde angajatului ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice.
”În cazul în care compensarea nu este posibilă, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia. Sporul pentru munca suplimentară poate fi negociat între patroni și angajați în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază”, se mai specifică în Cod al Muncii.