Patriahul Daniel, fost securist? Dovada de care spera să scape a fost dezvăluită
Un document oficial dovedește, în sfârșit, că Patriarhul Daniel a avut o legătură cu Securitatea din perioada comunismului. Documentul a fost publicat de o echipă de jurnaliști și este confirmat autentic de către CNSAS.
În cazul în care mai aveai îndoieli cu privire la o posibilă legătură a Patriarhului Daniel cu Securitatea, acest document reapare în atenția publicului și certifică faptul că nu a fost deloc străin de vechiul regim dictatorial.
Este vorba de un proces verbal întocmit la data 23.12.1989 (atenție la această dată!) de către Serviciul de Informații Externe prin care se justifică lipsa unor dosare ale mai multor persoane care au avut diverse legături cu Securitatea înainte de Revoluție:
„Subsemnaţii col. Oprescu Puiu şi cpt. Mirel Stăniloiu au procedat în ziua de 22 şi 23 decembrie 1989 la distrugerea prin ardere şi tocare a următoarelor dosare din contul personal”. Și urmează apoi o listă cu numele persoanelor cărora le-au aparținut aceste dosare.
Printre ele apare și dosarul cu numărul 36046 al unui anume „Dobrescu”, adică Ciobotea Ilie.
Ce a vrut Securitatea de la Patriarhul „Dobrescu”
După cum probabil știi, numele de mirean al Patriarhului Daniel este Dan Ilie Ciobotea, iar numele care apare în document ar putea să aparțină aceleiași persoane care se află azi în fruntea Patriarhiei Române.
De altfel, nimeni nu este străin de aceste suspiciuni, mai ales că reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române au confirmat legătura patriarhului cu fosta Securitate.
Problema este că, din cauza lipsei dosarului întocmit pe numele lui Ilie Ciobotea, nu putem ști statutul pe care l-a avut Daniel sau dacă a avut unul. Ar fi putut fi informator sau a putut face poliției politică, dar, la fel de bine, ar fi putut fi ținta Securității și să fi fost ținut sub supraveghere, așa cum a fost cazul multor fețe bisericești eminente sau cu influență în vremea comunismului. Ai aici un exemplu arhicunoscut: Arsenie Boca.
Autenticitatea procesului verbal a fost confirmată de Consiliul Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii, dar, deși abia acum ajunge în mediul online, s-a mai discutat despre el. Iată care este poziția Patriarhiei, din perspectiva purtătorului său de cuvânt, Vasile Bănescu:
„Acest document despre care s-a mai vorbit cândva şi asupra căruia s-a oferit şi un răspuns la vremea respectivă, readus acum în discuţie de persoane consacrate deja ca detractori hiperactivi ai Bisericii, indică doar distrugerea unor dosare care au fost, unele de urmărire, altele de colaborare. Răspunsul nostru oficial şi ferm este că în cazul Părintelui Patriarh era vorba în mod evident despre un dosar de urmărire întocmit de fosta securitate“, spune purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.
Fără dovezi, nu poți să susții în mod oficial contrariul. Dar, nici BOR nu a arătat vreo dovadă că Patriarhul Daniel a fost “victimă” a Securității și nu colaborator.
Încurcate sunt căile Securității
Procesul verbal în care apare dubiosul “Dobrescu” a fost publicat de site-ul safielumina.ro, într-un articol intitulat Adevărul ne va face liberi. Articolul lovește în Ioan Robu, arhiepiscopul romano-catolic al Bucureștiului. Articolul vorbește pe larg despre o posibilă relație amoroasă a acestuia cu o femeie prin anii ‘70, când au fost filați de Securitate.
„Să fie lumină” este un proiect jurnalistic (independent, zic ei), care-și propune să investigheze și “să facă lumină” în cazul existenței și activității instituționale a cultelor din România.
La vremea respectivă, când Securitatea l-a filat, Robu era deja preot, iar normele catolice le cer preoților păstrarea castității, deci nu au voie să se căsătorească și nici să aibă relații sexuale cu femei (și nici cu bărbați sau copii). Povestea pe larg o vei citi în cadrul articolului dacă te interesează.
Cert este că Patriarhul Daniel nu a fost deloc străin de Securitatea comunistă și, nu trebuie să uităm că, în plin regim ceaușist, lui Dan Ilie Ciobotea i s-a permis să-și continue studiile ecumenice în Franța și Germania. El s-a întors în țară chiar prin 1988 sau 1989 și a fost rapid promovat în structura Patriarhiei, pe funcţia de consilier şi director al sectorului Teologie Contemporană şi Dialog Ecumenic.
În 1990, a fost numit episcop vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, cu titlul Lugojanul. În iulie, acelaşi an, a fost înscăunat ca Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Din 2007, Dan Ilie Ciobotea a devenit Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României.