Pașii corecți pentru a fierbe fasolea uscată. Așa nu vei avea niciodată probleme cu burta

de: Ana Chivu
22 07. 2021

Fasolea boabe nu este foarte ușor de preparat și fiecare bucătar o știe. Este minuțioasă, trebuie să ai grijă la timpul de fierbere și are nevoie să-i schimbi apa de câteva ori bune. Cum să o prepari și pentru cei mai sensibili pentru ca nimeni să nu aibă probleme cu burta?

Cum să prepari corect fasolea uscată?

Fasolea este foarte consumată de români, mai cu seamă că multe preparate din gastronomia noastră o au la bază, indiferent dacă vorbim de felul 1 sau felul 2. Primul pas și de departe cel mai important este fierberea ei.

După acesta, fiecare gospodină știe cu siguranță încotro va duce rețeta. Este foarte important să știi cum se fierbe, după ce o alegi bine de impurități și alte boabe stricate, chiar dacă o cumperi gata ambalată.

  • Valori nutritive pentru fasolea uscată

kilocalorii 332
fibre 4,3 g
proteine 19,2 g
grăsimi 1,8 g
carbohidrați 61,5 g
apă 7,9 g

-Lipide

grăsimi totale 1,8 g
colesterol 0,0 mg
saturate totale 0,12 g
monoinsaturate (olecice) 0,06 g
polinesaturate (linoleice) g 0,18

-Minerale

calciu 228 mg
fosfor 407 mg
fier 5,5 gr
magneziu 140 mg
sodiu 24 mg
potasiu 1406 mg
zinc 2,79 mg

Mod de preparare

Fasolea se poate fierbe în 45 de minute sau 2-3 ore în funcție de felul acesteia. Ea se lasă la înmuiat pentru mai bine de 8 ore, ulterior este clătită cu apă călduță pentru că astfel reduci din timpul de preparare. Schimbă apa în care a stat și pune una nouă în care o lași la fiert la foc mediu.

Trebuie să o schimbi de trei ori pe parcursul preparării termice, iar în ultima apă adaugă o lingură de bicarbonat de sodiu ca să o înmoi mai bine. După ce vezi că începe să dea în clocot pentru ultima dată, lasă capacul oalei la jumătate și amestecă din când în când în ea pentru a te asigura că e făcută uniform.

Pașii finali sunt legați de fiecare rețetă în parte. Poți să adaugi ingredientele necesare unei ciorbe sau să o faci făcăluită sau scăzută. Indiferent de alegerea pentru masa de prânz, trebuie să știi că toate felurile necesită ceapă călită pentru o aromă de vis. Este recomandat să o consumi cu ceapă crudă  sau cu murături pentru a-i potența gustul. 

Sfatul unui bucătar

”Primul truc pentru a evita balonarea constă în a fierbe apa şi, aşa clocotită, o vom turna peste fasolea uscată. O vom lăsa circa o oră, după care vom începe procesul de fierbere a boabelor de fasole. La fiecare 30 de minute îi vom schimba apa în care a fiert.

În momentul în care fasolea a fiert îndeajuns pentru noi, vom scurge apa şi vom folosi multe vegetale la gătirea ei, precum ceapă, ardei, morcov. E bine de ştiut că fasolea, de obicei, pentru a nu produce gaze intestinale, trebuie consumată cu vegetale. Vegetalele vor avea un efect digestiv foarte bun!”
Chef Cristi Dobre (Sursa: adevărul.ro)