Pasărea fioroasă care a reapărut în România. Toată lumea credea că a dispărut, însă a revenit pe teritoriul țării noastre

de: Ștefan R. Apostol
30 06. 2024

Terra este plină de biodiversiate, iar mare parte din viețuitoare sunt protejate prin lege, mai ales că unele dintre ele sunt pe cale de dispariție. Este și cazul de față în care vorbim de o specie de păsări considerată până de curând dispărută. Este vorba de pasărea fioroasă care a reapărut în România, despre care toată lumea credea că a dispărut, însă a revenit pe teritoriul țării noastre.

Vulturul negru este cea mai mare pasăre de pradă

Conform oamenilor de știință vulturul negru este cea mai mare pasăre de pradă din Europa. Este, de asemenea, una dintre cele mai amenințate păsări de pe continent.

Din datele de cercetare de până acum, ceea ce se știe despre vulturul negru este că, de fapt, pasărea o specie tipic mediteraneană, care are nevoie de păduri liniștite pentru a-și face cuibul și de zone rurale întinse pentru a localiza animalele moarte cu care se hrănește.

Mai trebuie spus că Europa adăpostește patru specii native din această pasăre rară reproducători, incluzând aici și vulturul negru, și anume vulturul bărbos, vulturul egiptean și vulturul grifon, iar o a cincea specie, vulturul lui Rüppell, a vizitat frecvent sudul Europei.

Vulturul negru, pasărea fioroasă care a reapărut în România

Aceste specii pot fi găsite și în anumite părți ale Asiei și Africii și sunt considerate vulturi din Lumea Veche, aparținând familiei Accipitridae, care mai include vulturii, ulii și șoimii.

Inițial, această pasăre se regăsea în aproape toate pădurile de pe continent, și din ceea ce se știa, în Europa mai existau doar două populații de origine naturală. Prima populație se regăsește în Creta și cealaltă în Spania, unde reprezintă 90% din populația europeană.

La acest moment sunt în curs de desfășurare programe de reintroducere în alte state membre ale UE.  Dar, se pare că totul a fost dat peste cap, după ce pasărea fioroasă a reapărut în România.

Toată lumea credea că a dispărut, însă a revenit pe teritoriul țării noastre

Conform cercetătorilor români, încă de la începutul acestui an, au fost observate pe teritoriul României cel puțin 10 asemenea păsări, considerate a fi pe cale de dispariție. Cele 10 păsări au putut fi observate în Caraș-Severin și în Teleorman, spun cercetătorii.

Așa cum spuneam anterior, cu o anvergură a aripilor de aproape trei metri, vulturul negru este cea mai mare pasăre de pradă din Europa, dar acum România se poate mândri cu aceste 10 păsări existente aici.

Din datele colectate de până acum, din România, pasărea rară a fost descoperită în Delta Dunării, fiind inclusă în programul european menționat anterior.