Insula mare a Brăilei a adăpostit de-a lungul anilor specii rare de păsări. Unele dintre ele au ajuns să fie considerate ca specii dispărute, cum sunt și speciile de dropii. De mai bine de o jumătate de secol dropia a fost considerată ca făcând parte din speciile dispărute în România. Numai că, recent, specialișii au anunțat revenirea acestei specii în Insula mare a Brăilei.
Dropia, specia regăsită recent în Insula Mare a Brăilei, ajunsese în anul 1988 la alarmantul număr de 48 de specimene, iar după 1990 avea să fie declarată specie dispărută. La nivelul anului trecut, în zona Bihor, se confirmă existența unei populații transfrontaliere de dropii.
Este vorba de un număr infim, de aproximativ 40-50 de exemplare în zona Salontei, județul Bihor. Asta până recent, când un număr de vânători au redescoperit dropia în zona Insulei Mari a Brăilei. Conform acestora, era vorba de o femelă care-și căuta de mâncare pe câmpiile din zonă.
Declinul acestei specii mari, asemănătoare cu curcanul, dropia, avea să înceapă în 1938. La acel moment, spun datele oficiale, peste 740 de păsări din această specie aveau să fie exterminate pe tot teritoriul României. Ulterior, după venirea comuniștilor la putere și mecanizarea agriculturii, numărul acestora începe să scadă și mai mult.
Zonele de pajiști, habitatul natural al speciei, avea să fie înlocuit cu terenurile agricole, și astfel sursa de hrană scade. Din 1948 și până în 1960 aproape 2.300 de exemplare de dropii dispar. La un recensământ făcut în 1979, pe teritoriul României, mai erau aproximativ 200 de exemplare, răsfirate în diferite zone, precum Crișana, Banat și Câmpia Română.
Conform celor mai recente date Portugalia și Spania au acum aproximativ 60% din populația lumii din această specie. Dropia a dispărut și în Marea Britanie când ultima pasăre a fost împușcată în 1832. Încercările recente de reintroducere a acesteia în Anglia s-au confruntat cu un anumit succes și există o populație de 40 de păsări pe câmpia Salisbury, o zonă de antrenament a armatei britanice.
În România prima atestare a existenței acestei specii avea ca dată perioada 6000-4000 î.e.n, când s-au descoperit unelte confecționate din oase de dropie. Descoperirile au fost făcute în urma săpăturilor arheologice în Câmpia Tisei și la Salca-Oradea. Ulterior, în scrierile anului 1522, se regăsesc relatări despre un mare ospăț al unui voievod transilvănean, Ioan I Zápolya, în zona Ţării Bârsei, unde s-ar fi servit carne de dropie. Legate de aceeași perioadă s-au mai găsit dovezi ale prezenței speciei și în Câmpia Banatului.