18 mart. 2019 | 21:43

Parteneriatul civil, respins în Parlament: ce au înțeles senatorii din referendumul anti-gay

Știri generale
Parteneriatul civil, respins în Parlament: ce au înțeles senatorii din referendumul anti-gay

Pe parcursul zilei de luni, membrii Senatului au respins proiectul de lege care reglementa parteneriatul civil în țara noastră. Acesta gest a fost făcut în contradicție cu rezultatele referendumului din toamna trecută.

Referendumul anti-gay sau pentru familia tradițională a divizat țara noastră la finele anului trecut. Din cauza prezenței infime, referendumul a fost și o ocazie de protest împotriva proiectelor alianței PSD-ALDE care nu au nicio legătură cu problemele reale cu care se confruntă țara noastră. În același timp, rezultatul referendumului ar fi trebuit să se reflecte în reglementarea parteneriatului civil în țara noastră. Din păcate, luni, pe 18 martie, a fost evident că nu este cazul.

Senatul a  respins ieri reglementarea parteneriatului civil. În acest proces, au fost respinse două propuneri legislative menite să asigure protecția vieții de familie pentru cuplurile heterosexuale și homosexuale în privința asigurărilor de sănătate, asigurărilor sociale, proprietăților comune și moștenirii legale, a anunțat Asociația Accept. Fundația Mozaiq a catalogat votul dat de majoritatea senatorilor ca fiind ”unul rușinos” și susține că politicienii nu au înțeles semnalul dat de cetățeni la referendumul din octombrie 2018, privind modificarea Constituției.

Este important de reținut că parteneriatul civil nu favoriza sub nicio formă cupluri homosexuale în defavoarea celor heterosexuale sau invers. În schimb, era menit să ajute în egală măsură, din punct de vedere legal, persoanele care nu vor sau nu se pot căsători din cauza legislației din România. Ca o notă de subsol relevantă, Curtea Constituțională a României a stabilit pe 18 iulie 2018 că relația pe care o are un cuplu format din persoane de același sex se bucură de protecția dreptului fundamental la viață privată și de familie. În același timp, necesită recunoașterea și protecția legală prin adoptarea unei legi care să reglementeze drepturile și îndatoririle corespunzătoare.

“Relația pe care o are un cuplu format din persoane de același sex intră în sfera noțiunii de „viață privată”, precum și a noțiunii de „viață de familie”, asemenea relației stabilite întrun cuplu heterosexual, fapt ce determină incidența protecției dreptului fundamental la viață privată și de familie, garantat de art.7 din Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene, de art.8 din Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și de art.26 din Constituția României. Bucurându-se de dreptul la viaţă privată și de familie, persoanele de același sex, care formează cupluri stabile, au dreptul de a-și exprima personalitatea în interiorul acestor relații și de a beneficia, în timp și prin mijloacele prevăzute de lege, de o recunoaștere legală și judiciară a drepturilor și îndatoririlor corespunzătoare (a se vedea, în acest sens, și hotărârea Curţii Constituţionale din Italia – Ordinanza n.4/2011, publicată în Gazzetta Ufficiale nr.2 din 12 ianuarie 2012)”, arată paragraful 41 din Decizia CCR nr.534 din 18 iulie 2018.

„Acest vot constituie nu numai o încălcare a Convenției Europene a Drepturilor Omului, dar și a Constituției României. Încă din 2015, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis în cazul Oliari împotriva Italiei că toate statele membre ale Consiliului Europei, inclusiv România, au obligația pozitivă să stabilească o formă de protecție pentru familiile bazate pe cupluri de același sex, înregistrare care să asigure drepturi patrimoniale, sociale și fiscale similare cu cele ale cuplurilor heterosexuale căsătorite. Mai mult, Curtea Constituțională a României a decis în iulie anul trecut în cauza Coman, Hamilton și Asociația ACCEPT contra Inspectoratul Român pentru Imigrări și Ministerul Afacerilor Interne că familiile bazate pe cupluri de același sex au dreptul la viață de familie garantat prin Constituție,” a declarat Romanița Iordache, Co-președintă a Asociației ACCEPT și expert jurist în domeniul nediscriminării.

„În timp ce senatorii noștri sunt îngrijorați de succesul lor electoral, bunăstarea românilor rămâne ultima lor prioritate. Familiile din comunitatea LGBTI suferă în fiecare zi din cauza lipsei de protecție juridică, și la ACCEPT ajung oameni în situații disperate, care nu își pot vizita partenerul de viață la spital, sau care muncesc o viață împreună în aceleași condiții grele ca toți românii pentru a vedea cum se alege praful de toată truda lor pentru că nu se pot moșteni unul pe celălalt”, a declarat Teodora Roseti, Directoare Executivă a Asociației ACCEPT.

Partea penibilă a acestui set de circumstanțe este că țara noastră va ajunge iar în atenția Curții Europene a Drepturilor Omului pentru încălcarea unor drepturi fundamentale ale cetățenilor. ”În absența protecției legale care ar trebui să fie asigurată de Parlament prin adoptarea legislației, ne vom adresa Curții Europene a Drepturilor Omului. Din nefericire, sancțiunile impuse de CEDO sunt plătite de noi toți, și nu de parlamentari care pun propriile prejudecăți mai presus de drepturi fundamentale,” a mai spus Teodora Roseti.

Parteneri
Ce s-a descoperit la autopsia lui Silviu Prigoană. Cauza reală a morții milionarului
Redactia.ro
Unde va fi înmormântat Silviu Prigoană? „La etajul doi mă duc, sub tata! Sunt pregătit să mor.” Declarații halucinante ale omului de afaceri în podcastul lui Bursucu cu câteva zile înainte să moară!
Click.ro
Care a fost cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce au descoperit medicii legiști
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Anamaria Prodan i-a cerut iertare lui Reghecampf, după moartea lui Silviu Prigoană: 'Am pus mâna pe telefon şi i-am scris'. Ce răspuns a primit impresara de la fostul soț
Unica.ro
A murit un celebru regizor. A făcut numeroase filme SF și horror
EVZ.ro
Ce a comandat Silviu Prigoană de la restaurantul din Bran, cu câteva minute înainte să moară. Afaceristul nu a mai apucat să mănânce
Spynews
Românii, obligați să prezinte buletinul. Cine nu îl are, NU ia banii. Statul supraveghează tot
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
DEZVĂLUIRI din VILA lui Silviu Prigoană. Copiii, PRINȘI în CONFLICT
Mediaflux
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul om de afaceri
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro