Părinții au liber în prima zi de școală? Ce spune legea. Conflict între părinți și angajatori

Părinții au liber în prima zi de școală? Ce spune legea. Conflict între părinți și angajatori
Părinții au liber în prima zi de școală?

Ministerul Educației a decis ca pe 9 septembrie să sune clopoțelul pentru un nou an școlar, iar ziua aleasă le dă mari bătăi părinților. Cei care sunt angajați și își doresc să ia partea la deschiderea noului an școlar, alături de copilul său, vor fi nevoiți să recurgă la tot felul de soluții pentru a reuși acest lucru. Deși, au existat informații potrivit cărora prima zi de școală va fi declarată liberă prin lege, în realitate, lucrurile stau total diferit.

9 septembrie, prima zi de școală. Liber pentru părinți?

În ultima perioadă, au tot existat circulat zvonuri legate de prima zi de școală și de faptul că această zi va fi declarată liberă pentru părinți, astfel încât ei să poată lua parte, alături de copiii ei, la festivitatea începutului de an școlar.

Cu toate astea, pe hârtie nu s-au concretizat. A existat într-adevăr o inițiativă în acest sens, care propunea ca prima zi de școală să fie declarată zi liberă prin lege, însă ea a fost respinsă definitiv de Camera Deputaților.

Singurii care vor beneficia, în prima zi de școală 2019, de zi liberă sunt parlamentarii, și asta pentru că, aceştia decid să lucreze în teritoriu, pentru a participa la deschiderea anului școlar.

Conform unui sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs și publicat, ulterior, de news.ro, 8 din 10 părinți au de gând să participe la ceremonia de deschidere, organizată pe 9 septembrie, a noului an școlar.

Pe 9 septembrie sună clopoțelul pentru un nou an școlar. Părinții fac tot posibilul să le fie aproape copiilor săi
Pe 9 septembrie sună clopoțelul pentru un nou an școlar.

9 septembrie, prima zi de școală. Ce soluții au părinții pentru a participa la deschiderea noului an școlar

Ei vor fi nevoiți fie să se înțeleagă cu angajatorul, fie unii angajatorii vor decide să le ofere zi liberă și să existe înțelegere în acest sens, fie să își ia o zi liberă din concediu.

Așadar, diferite soluții pentru fiecare persoană în parte, care rămâne în cele din urmă la atitudinea șefului.

Conform sondajului realizat, cei mai mulţi dintre angajaţi, respectiv 43%, vor încerca să se înțeleagă direct cu şeful  pentru a lipsi câteva ore. 39% spun că sunt nevoiţi să-şi ia o zi de concediu.

6,5% dintre respondenţi nu au luat încă nicio decizie, iar 11,5% din angajați vor merge la serviciu ca într-o zi obişnuită şi nu vor participa deloc la începutul de an, stabilit pentru data de 9 septembrie.

”Aceasta în condiţiile în care doar trei din zece respondenţi afirmă că angajatorul le acordă fără nicio problemă o zi sau câteva ore libere tuturor angajaţilor care vor să-şi însoţească copiii la festivitatea de deschidere a noului an şcolar.

Alţi trei din zece salariaţi spun că şefii le acordă liber, fie şi pentru câteva ore, doar angajaţilor care pot lipsi fără să afecteze activitatea companiei”, se arată în comunicat, potrivit news.ro.

Cu toate astea, chiar dacă se învoiesc de la serviciu, aceștia vor fi nevoiți să se ocupe de activitățile rămase restante pentru acea zi. Tocmai din acest motiv, 8 din 10 părinți consideră că prima zi de școală ar trebui declarată liberă.

”Chiar dacă se învoiesc de la serviciu, majoritatea angajaţilor care au copii nu îşi lasă treburile în seama colegilor.

Astfel, aproape patru din zece spun că se ocupă personal de toate restanţele şi urgenţele când revin la birou, iar trei din zece îşi planifică activitatea pentru a termina din timp treburile importante, lăsând doar urgenţele în responsabilitatea altor colegi care nu au copii sau nu participă la deschiderea anului şcolar”, se arată în comunicat.

Sondajul a fost realizat între 15 și 29 august 2019, pe un eşantion de 850 de utilizatori de internet.