Parcul catalogat unul dintre cele mai frumoase locuri din lume. Unde se află această zonă unică

de: Năstase Mirabela
16 09. 2020

O vale situată în nordul Italiei a primit titlul de Parc Stelar din partea fundației Starlight, membră a UNESCO. Astfel, a devenit în mod oficial una dintre cele mai frumoase locuri din lume pentru cei pasionați să vadă stele.

Parcul catalogat unul dintre cele mai frumoase locuri din lume

Prin urmare, sute de vizitatori ajung aici doar pentru a urmări spectacolul astral, de îndată ce noaptea se lasă. Regiunea Valle d`Aosta din nordul Italiei e cunoscută pentru peisajele idilice aflate la poalele Alpilor.

Doar că cele mai bune priveliști se dezvăluie curioșilor, numai după lăsarea întunericului. O vale de lângă orășelul Lignan a primit titlul de Parc Stelar, punând-o printre cele mai frumoase locuri din lume pentru cei care adoră să se uite la stele.

“Când se lasă întunericul mergem afară, de multe ori o las pe fiica mea să ne ajute cu stelele, pentru că se pricepe, dar în orice caz… stăm acolo şi privim cerul. E o experienţă cu totul diferită, singurul loc în care am mai văzut stelele aşa de clar a fost pe mare”, a declarat Giorgia Fasolino, localnic, potrivit stirileprotv.ro.

De altfel, orăşelul Lignan îşi ia în serios misiunea de a proteja cerul, iar municipalitatea a luat măsuri pentru a limita poluarea luminoasă şi a schimbat stâlpii de iluminat clasici cu unii cu LED.

“Modul în care sunt orientate aceste lămpi cu LED şi ceea ce noi numim micile “aripi” care focalizează lumina, totul e studiat ca să minimizeze impactul asupra cerului”, a precizat și Jean Marc Christille, director Observatorul Astronomic.

În fiecare zi de sâmbătă, turiștii sosesc pentru a lua lecții de privit cerul la Observatorul Astronomic din localitate, acolo unde învață despre sistemul solar, despre stele și galaxii îndepărtate.

Parc Stelar

”E ceva unic”

“E ceva unic, este un muzeu natural în aer liber care nu mai există nicăieri altundeva. Putem vedea aproape toate stelele. M-am simţit foarte, foarte mică în acest univers uriaş, în timp ce priveam stelele deasupra noastră, în această noapte…”, a declarat Giovanna Fatiguso, turist.

Uitatul la stele nu este, însă, doar un mod plăcut de a petrece timpul, ci e parte din moştenirea umanităţii, susțin astronomii.

Andrea Bernagozzi, cercetător Observatorul Astronomic, a precizat:

“Cu ajutorul acestor constelaţii, strămoşii noştri îşi organizau vieţile. De exemplu, stabileau când era vremea să semene sau să recolteze. Asta este cultura astronomică: nu înseamnă doar să priveşti cerul, ci să conştientizezi faptul că a avut o contribuţie decisivă pentru supravieţuirea umanităţii”.

Astfel, un planetariu nou îşi va deschide porţile către public în weekend, iar vizitatorii nu vor mai fi nevoiţi să aştepte noaptea ca să vadă stelele, ci vor putea să o facă la orice oră din zi.