Parazitul pe care jumătate dintre oameni l-ar avea în creier. Ce se întâmplă dacă se activează

Parazitul pe care jumătate dintre oameni l-ar avea în creier. Ce se întâmplă dacă se activează
Parazitul pe care jumătate dintre oameni l-ar avea în creier. Ce s-ar întâmpla în cazul în care s-ar activa, potrivit specialiștilor.

Un studiu publicat joi, 24 noiembrie, într-o revistă de specialitate arată că lupii infectați cu un anumit parazit unicelular au șanse mai mari să devină șefi de haită. Este vorba despre parazitul pe care jumătate dintre oameni l-ar avea în creier. Cercetătorii au explicat ce s-ar întâmpla dacă acesta s-ar activa în cazul oamenilor.

Parazitul pe care jumătate dintre oameni l-ar avea în creier

Un studiu efectuat pe durata a 26 de ani de observații asupra lupilor, publicat joi în revista ştiinţifică „Communications Biology”, vorbește despre rolul pe care îl joacă un parazit aparent banal asupra comportamentului animalelor. Este vorba despre un parazit unicelular, cunoscut sub denumirea de toxoplasma gondii.

Toxoplasma gondii poate fi regăsit și în corpurile felinelor, ale pisicilor, hienelor. Oamenii de știință spun că organismul poate, totuși, infecta orice animal care prezintă sânge cald. Un procent de 30-50% din populația umană ar prezenta acest parazit chiar în creierul uman, însă în formă neactivă.

Pe durata unei vieți umane, parazitul toxoplasma gondii rămâne sub formă de ţesut latent. Asta înseamnă, potrivit oamenilor de știință, că sistemul imunitar împiedică declanșarea oricărui simptom asociat acestuia.

Ce s-ar întâmpla cu oamenii, dacă parazitul ar fi activat

În cazul lupilor supuși cercetărilor în ultimele aproape trei decenii, specialiștii au descoperit că cei infectați cu acest parazit au devenit șefi de haită. Acest lucru se întâmplă din cauză că parazitul crește disponibilitatea animalului-gazdă de a-și asuma anumite riscuri, din diverse puncte de vedere.

Un lup infectat cu toxoplasma gondii prezintă o probabilitate de 46 de ori mai mare decât ceilalți mamiferi carnivori de a deveni conducător de haită. De regulă, cei mai agresiv și mai aventuros lup din cadrul unei haite este infectat cu parazitul mai sus menționat.

Există unele studii care vorbesc despre o conexiune între prezența în creierul uman a parazitului cu pricina și creșterea comportamentelor agresive și riscante. În același timp, există voci care neagă aceste descoperiri.

Cum se infectează oamenii cu parazitul toxoplasma gondii

Cercetări realizate de-a lungul timpului de către specialiștii din domeniul sănătății au arătat că parazitul toxoplasma gondii este prezent, în mod special, în creierul persoanelor imunodeprimate. Acesta cauzează toxoplasmoză, o afecțiune medicală care poate avea consecințe drastice atât asupra creierului, cât și asupra ochilor.

Citește și: Studiul RMN care arată cum funcționează oamenii cu doar o jumătate de creier

În general, infecția are loc în urma unui consum de carne preparată necorespunzător, din punct de vedere termic. Un om poate prelua infecția și dacă obișnuiește să îngrijească de pisici (să curețe litierele pisicilor, de exemplu).

Urmăriți Playtech.ro și pe