Parada de 1 Decembrie. Reguli pentru 2021, cum se va desfășura parada în acest an

Parada de 1 Decembrie. Reguli pentru 2021, cum se va desfășura parada în acest an

Vești bune! Anul acesta vom avea paradă de 1 Decembrie! Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat că Piața Arcul de Triumf va fi din nou gazdă pentru parada militară ce are loc cu ocazia Zilei Naționale a României. La ceremonie vor putea participa, însă, doar 400 de persoane, deci numărul va fi restrâns. La ce oră va începe evenimentul și care sunt regulile anunțate de autorități, în continuare.

Parada militară de 1 Decembrie 2021

Cei care obișnuiau să se adune an de an, cu mic cu mare, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti, de Ziua Națională a României, primesc o veste bună anul acesta. Și anume că fastuasa paradă militară, la care vor participa militari şi specialişti din MApN, MAI, SRI, STS şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, cu mijloace tehnice terestre şi aeriene, va avea loc în 2021.

În vreme ce anul trecut această zi importantă era sărbătorită fără public și fără defilare, ceremonia fiind una restrânsă, anul acesta lucrurile vor sta diferit, însă numărul de participanți va fi, totuși, unul restrâns. Astfel, în 2021, ceremonia din Capitală se va organiza în prezența a 400 de persoane și va începe la ora 11:00. Formatul va fi unul restrâns tocmai pentru a ține cont de situația epidemiologică.

Important de precizat că, dacă luăm în considerare că în ultimele zile numărul de infectări a fost în scădere, numărul de participanți ar putea crește. Aceasta nu este însă o certitudine.

Așa cum am fost obișnuiți, ceremonia va debuta cu intonarea imnului național, după care președintele României, domnul Klaus Iohannis, va depune o coroană de flori în memoria eroilor români căzuți pe câmpul de luptă.

La solicitarea şi cu sprijinul autorităţilor locale, reprezentanţi ai Armatei României vor participa, cu ocazia Zilei Naționale, la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea de ceremonii de mică amploare în unele garnizoane în care sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare, iar militarii aflaţi în misiune în afara teritoriului naţional vor desfăşura ceremonii militare în cadru restrâns, potrivit unui comunicat al MApN.

Citește și: Cele mai bune oferte de 1 Decembrie pe litoral sau Delta Dunării

Va avea loc cu un număr restrâns de participanți

După cum aminteam și în rândurile de mai sus, ceremonia se va desfășura într-un format restrâns, care va fi dimensionat în funcţie de situaţia pandemică de la momentul desfăşurării evenimentului. Prevederile legale cu privire la prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de coronavirus vor fi respectate cu strictețe.

Masca de protecție va fi obligatorie, deci purtată de toată lumea, la fel și prezența certificatului verde. De asemenea, se va păstra o distanță de un metru între persoane.

Ceremonii cu ocazia Zilei Naționale a României vor avea loc și în alte orașe din țară. De exemplu, la Alba Iulia ceremonia va începe la ora 08:00 și se va încheia la ora 20:00, cu un spectacol de drone în Piața Unirii.

De precizat că drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, în vreme ce la bordul navelor maritime şi fluviale va fi ridicat Marele Pavoaz.