Parabolicele, marele coșmar al Elenei Ceaușescu. De ce erau oamenii rugați să le ascundă când pleca „tovarășa” în vizite oficiale
Înainte de Revoluția din 1989, pe seama cuplului prezidențial Nicolae și Elena Ceaușescu au circulat multe povești. Opulența și luxul în care trăiau au stârnit mereu indignarea românilor, la fel și unele obiceiuri scandaloase. Pentru o populație săracă, multe dintre acestea erau considerate revoltătoare. De ce parabolicele erau marele coșmar al tovarășei?
Dezvăluiri despre Elena Ceaușescu
Familia Ceaușescu a fost subiectul numeroaselor povești înainte de 1989. Într-o Românie în care oamenii trăiau în condiții precare, lipsiți de bunuri de strictă necesitate, bancurile și bârfele despre conducerea comunistă erau singurele forme de „alinare”.
Viața luxoasă a lui Ceaușescu a întreținut o stare de indignare în rândul cetățenilor oprimați. Cel mai bine s-a văzut asta în decembrie ’89, când oamenii, scăpați de sub control, au distrus tot ceea ce le amintea de dictatură. Tablouri, busturi și fotografii cu Nicolae și Elena au fost distruse, iar cărțile omagiu și operele tovarășilor au fost rupte sau arse.
Cum o sabotau românii
În ultimii ani ai dictaturii, populația se săturase de atâta cenzură. Programul TV era redus la două sau trei ore pe zi, fiind prezentate reportaje despre marile realizări comuniste, emisiuni patriotice și jurnale cu activitatea cuplului dictatorial. Realitatea dură i-a determinat pe mulți români să caute alternative pentru a-și umple timpul.
Unii construiau antene sau diferite dispozitive cu care captau posturile de televiziune din statele vecine (filmele de la bulgari, emisiunile ungurești sau programele din Moldova sau URSS), în timp ce alții urmăreau filme înregistrate pe casete video.
Existau și români care, având acces în străinătate, își aduceau echipamente și antene parabolice pe care le montau oarecum ilegal. La acea vreme, astfel de dispozitive erau interzise, la fel ca vizionarea filmelor pe casete video.
Parabolicele o scoteau din sărite
De pildă, în Deva, sute de familii puteau urmări programele occidentale de televiziune cu consimţământul tacit al Securităţii. Lucian Văceanu (fost șef al acestei instituții) a povestit, într-o publicație a SRI, despre „nebunia” antenelor parabolice. El a relatat o întâmplare cu Elena Ceaușescu de la acea vreme, când tovarășa a observat dispozitivele într-o vizită oficială.
Potrivit fostului securist hunedorean, cu o zi înainte de vizita cuplului prezidențial, angajaţii primăriei Deva, inclusiv primarul, au mers din ușă în ușă, cerându-le localnicilor să-și ascundă parabolicelede pe balcoane. Unii s-au conformat. Chiar și așa, din elicopter, Prima Doamnă a văzut „ligheanele” îndreptate spre vest, dar și cablurile trase printre blocuri.