Papagalul Dracula te sperie maxim: ce are în comun cu fantasticul conte

Papagalul Dracula te sperie maxim: ce are în comun cu fantasticul conte

Contele Dracula este un personaj fascinant creat de Bram Stoker, dar dincolo de partea fantastică a ecuației, se pare că îl regăsim în natură, într-o formă sau alta.

Când vine vorba de specii de plante și animale, niciodată nu le vom ști pe toate. Multe dintre ele ajung în cărți sau în documentare, dar există numeroase vietăți de care afli abia când se află pe cale de dispariție. Din această categorie face parte și impozantul papagal Dracula. El locuiește în pădurile de la baza munților din Noua Guinee. În mod previzibil, are un nume ”tehnic” diferit de Dracula, dar referința mitologică s-a înrădăcinat în mentalul colectiv.

papagalul dracula similaritati conte 2

Nu trebuie să fi văzut prea multe filme horror ca să-ți dai seama că are câteva particularități vizuale comune cu faimosul conte. Nu de alta, dar prea puține animale sunt dominate de un contrast atât de agresiv între roșu și negru. Până și petele roșii de pe penaj de la tâmple sunt un pic terifiante. Ele reprezintă însă cea mai bună cale pentru a diferenția masculii de femele.

Papagalul Dracula mai este cunoscut sub numele de Pesquet sau papagalul vulturin. Poate atinge o lățime de până la 45 de centimetri și o înălțime de până la un metru. Ajuns la maturitate, cântărește între 680 și 800 de grame. Tot la capitolul particularități ciudate intră capul foarte mic. Dimensiunea sa redusă este însă o iluzie, dată de lipsa penelor de pe cap, pe care le vezi în mod uzual la papagali.

Papagalul Dracula este atât de special încât e singurul membru al familiei Psittrichasinae dintre speciile de papagali din insulele din Oceanul Indian. Dincolo de aspectul vizual, această pasăre scoate niște zgomote foarte agresive. Unii le-au definit ca pe un mârâit. Până și în timpul zborului sunt foarte vocali, cu zgomot înfundat, aproape scâncet.

Din păcate, acești papagali se află pe cale de dispariție. La ora actuală, de la câteva sute de mii în urmă cu câteva decenii, mai sunt doar între 20.000 și 49.000 de astfel de papagali maturi. Din păcate, sunt vânați masiv pentru penele impresionante. Ca dietă, consumă aproape exclusiv smochine și, ocazional, nectar.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI