Un bărbat din Slatina a trăit momente de groază, ieri după-amiază, după ce s-a trezit în holul locuinței sale cu o reptilă înfricoșătoare. Imediat, acesta a sunat la 112 pentru a solicita intervenția pompierilor.
Un bărbat de 68 de ani a simțit că îi îngheață inima atunci când, neașteptat, în timp ce se afla în locuința sa, a dat nas în nas cu un șare de aproximativ doi metri. Bărbatul a chemat imediat ajutoare, evitând să intervină singur pentru capturarea reptilei. În scurt timp, la fața locului, un echipaj de intervenție a reușit să imobilizeze șarpele, eliberându-l în mediul natural.
Pentru a preveni instalarea panicii în rândul populației, Inspectoratul de Jandarmi Județean Olt a povestit evenimentul pe pagina de Facebook, încurajând oamenii să nu se panicheze și să solicite în orice situație ajutorul autorităților.
„Avem un șarpe în casă! Vă rog să trimiteți pe cineva aici! – Ieri după amiază, un bărbat în vârstă de 68 de ani, a sunat la 112 și a cerut sprijinul jandarmilor pentru a înlătura un șarpe din casă. În șase minute echipajul de intervenție s-a deplasat de urgență la adresa indicată de dispecer.
Pe strada Strehareți din municipiul Slatina, în holul unei locuințe, un șarpe de aproximativ 2 metri a fost capturat și eliberat în mediul natural. Deși astfel de șerpi sunt neveninoși, apariția lor nu este agreată de oameni. În caz de nevoie, cu încredere, solicitați sprijinul nostru!” a scris Inspectoratul de Jandarmi Județean Olt pe pagina de Facebook.
În timp ce unele persoane trăiesc un șoc atunci când găsesc în propria casă un astfel de animal, există și români pasionați de animale exotice, motiv pentru care le face plăcere să le îngrijească și să le diversifice. În multe astfel de situații, există riscul ca aceste animale ținute în captivitate, într-un mediu total diferit de cel natural, să aibă de suferit sau chiar să devină extrem de periculoase.
Din acest motiv, Consiliul European al miniştrilor Agriculturii au decis să introduce restricții mai stricte pentru aceste persoane, având în vedere că, în Europa trăiesc peste 100 de milioane de animale mai puțin comune în casele oamenilor. Printre acestea se regăsesc maimuțele, șerpii, scorpionii, tarantulele, țestoase, iguane, șobolani și lista poate continua.
În acest moment, legistlația din România interzice deținerea animalelor sălbatice existente în biosfera României, iar în cazul animalelor exotice este nevoie de multă documentație pentru a dovedi legalitatea actului de proprietate asupra acestora, precum și a condițiilor și mediului în care acestea sunt ținute.
În cazul în care autoritățile descoperă nereguli privind autorizare deținerii unor astfel de specii de animale, amenzile sunt uriașe, în timp ce animalele deținute ilegal vor fi confiscate.
„Le confiscăm animalul și îi sanționăm. Amenzile sunt până la 60.000 de lei și, dacă se dovedește că specia este luată din natură, este vorba și de un dosar pensal care se va deschide.
Au fost identificate cazuri în Bihor. După cum ştiţi, în judeţul Bihor sunt ape termale. Dacă ar scăpa reptine, anaconda, e posibil să se poată adapta și ar fi un mare dezechilibru și pericol să avem în natură”, a transmis Nicolae Badea, director de biodiversitate, Direcția Națională de Mediu.