Momente de panică în România, după ce o dronă militară s-a prăbușit la doar câțiva kilometri depărtare de Brăila. Potrivit primelor informații, drona ar fi căzut în câmp, foarte aproape de casele oamenilor.
Alerta cu privire la informația că o dronă militară a căzut între municipiul Brăila și comuna Frecăței a venit joi seară. Mai exact, locul unde a căzut drona se află în Insula Mare a Brăilei, la doar 8 kilometri de municipiu și la 23 de kilometri de granița cu Ucraina.
Întâmplarea a avut loc înainte de miezul nopții, atunci când oamenii din jur au auzit o bubuitură puternică și au sunat la numărul unic de urgențe 112. La fața locului s-au deplasat de urgență mai multe echipaje de poliție, anchetatori, jandarmi și armata. Din fericire, nu au existat victime.
Un martor ocular, lucrător la bacul care face trecerea spre Insula Mare, a declarat pentru debrăila.ro că a auzit bubuitura, dar nu a văzut exact unde a căzut drona.
De asemenea, potrivit aceleiași surse, drona care s-a prăbușit a creat un crater cu diametrul de aproximativ 4 metri, fiind extrem de vizibil și din aer.
Potrivit surselor Antena 3 CNN, drona căzută este de proveniență rusească și ar fi fost trimisă spre porturile ucrainene e la Dunăre.
Nu este pentru prima dată când un astfel de eveniment are loc. Din luna septembrie a anului trecut și până în prezent, autoritățile au găsit pe teritoriul nostru mai multe resturi de drone similare cu cele folosite de armata rusă.
Multe s-au prăbușit în județul Tulcea, iar ultima a fost descoperită pe 13 septembrie, între satele Nufăru și Victoria. În nici măcar un caz, radarele pe care le avem în dotare nu au detectat dronele.
Șeful Statului Major al Armatei, generalul Gheorhiță Vlad, a spus, în cadrul unui interviu one2one, că militarii nu au legile necesare ca să poate doborî dronele de atac care intră ilegal pe teritoriul României. Conform acestuia, unele legi trebuie actualizate, fiind vorba despre următoarele:
„În momentul de față, Armata României nu poate să ducă operații de luptă pe timp de pace. Trebuie dată o stare excepțională, stare de asediu sau stare de război. Armata României nu poate să opereze sistemele de armament în afara obiectivelor militare sau a terenurilor de instrucție pe care le avem în momentul de față.”