08 apr. 2020 | 14:07

Pandemia, în Africa. În ce situație se află cei din Somalia sau alte zone critice

Sănătate
Pandemia, în Africa. În ce situație se află cei din Somalia sau alte zone critice
Pandemia, în Africa. În ce situație se află cei din Somalia sau alte zone critice

Clericii musulmani din Somalia, care se află în conflict, se îndreaptă spre bătălia împotriva coronavirusului, în încercarea de a contracara propaganda musulmanilor islamiști. Grupul al-Shabab legat de al-Qaeda i-a avertizat pe musulmani să se ferească de boli infecțioase, cum ar fi coronavirusul, despre care spune că sunt răspândite „de forțele  care au invadat țara și țările necredincioase care le susțin”.

Pandemia, în Africa

Răspândirea coronavirusului în Africa a fost mult mai lentă decât în ​​Europa și Asia, dar Organizația Mondială a Sănătății este îngrijorată de o creștere accentuată a cazurilor de pe continent în ultimele zile. Regiunea OMS din Africa, țări subsahariene plus Algeria, a înregistrat marți dimineață 990 de cazuri confirmate și 23 de decese. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a avertizat că numerele oficiale ar putea subestima amploarea infecției pe continent.

Pandemia, în Africa. În ce situație se află cei din Somalia sau alte zone critice

Pandemia, în Africa. În ce situație se află cei din Somalia sau alte zone critice

„Probabil că avem cazuri nedetectate sau cazuri nereportate. În alte țări am văzut cum virusul se accelerează de fapt după un anumit punct, așa că cel mai bun sfat pentru Africa este să se pregătească pentru cele mai rele situații și să se pregătească astăzi”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Militanții controlează o mare parte din sudul și centrul Somaliei și au fost o forță puternică de mai bine de un deceniu. Deși până în prezent există doar o serie de cazuri confirmate de coronavirus în Somalia, autoritățile sunt profund îngrijorate de faptul că, în cazul în care boala va pune stăpânire, nu vor putea face față. Aproximativ 30 de ani de conflict au devastat instalațiile de sănătate. Sute de mii de persoane strămutate sunt aglomerate în tabere, cu acces limitat la săpun și apă și nici o modalitate de a practica distanțarea socială.

În ce situație se află cei din Somalia sau alte zone critice

Mesajul celor de la Al-Shabab nu face decât să adauge îngrijorări guvernului, mai ales că s-ar putea opune ajutorului medical din partea agențiilor internaționale de ajutor la fel cum s-a opus majorității ajutoarelor alimentare în timpul foametei 2010-2012, când se estimează că au murit peste 250.000 de oameni.

Tabăra găzduiește aproximativ 3.000 de familii, cel mai recent strămutate din regiunea Somaliei de Jos din Shabelle, în urma intensificării luptelor și atacurilor aeriene americane. Activiștii umanitari avertizează că ar putea fi imposibil să oprești răspândirea virusului în astfel de locuri, unde măsurile de precauție sanitară sunt dificile și distanțarea socială este imposibilă. În Nabadoon, puțini își pot permite săpunul și apa este rară.

Africa de Sud, Senegal și Rwanda sunt cele mai recente țări care au impus noi restricții stricte asupra circulației. Președintele Cyril Ramaphosa a declarat că poliția și armata vor aplica o închidere de trei săptămâni începând de vineri.

Dar s-a acordat puțină atenție celor 6,5 milioane de refugiați din Africa sub-sahariană, mulți care trăiesc în condiții precare, adesea deja slăbiți de malnutriție și boli. Oficialii din domeniul sănătății din Africa știu că spitalele pot face față doar unei părți a celor care au nevoie de îngrijire, dacă virusul se răspândește prin orașele supraaglomerate, satele îndepărtate și populațiile vulnerabile, precum cele care suferă de HIV și alte afecțiuni cronice.

Autoritățile se deplasează deja pentru a proteja unele site-uri. În nord-estul Nigeriai, vizitatorilor li s-a interzis taberele care adăposteau zeci de mii de persoane strămutate de insurgența Boko Haram, în scopul de a preveni răspândirea coronavirusului. Nigeria, cea mai populată națiune din Africa, a raportat luni primul său deces din Covid-19, numărul total de cazuri confirmate ale țării a crescut la 36.

Experții spun că riscul Somaliei este mai mare decât China. Pandemia de coronavirus ar putea ucide mai multe persoane în Somalia decât oriunde altundeva dacă nu sunt puse în aplicare urgent măsuri preventive, au avertizat specialiștii și analiștii medicali. Țara est-africană a confirmat primul său caz de COVID-19, infecția cauzată de noul coronavirus, luni la un student care s-a întors din China și este acum în carantină, potrivit ministrului sănătății din țară.

Focarul a ajuns în Africa mai târziu decât alte continente, dar cel puțin 31 de țări au confirmat acum cazuri, cu 13 decese raportate. Miercurea trecută, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut țărilor africane să se „trezească” în fața amenințării tot mai mare a virusului, care a ucis peste 8.600 în toată lumea și a infectat cel puțin 207.000 de oameni. Guvernul somalez a anunțat marți măsuri pentru reducerea potențialului răspândire a virusului.

Pandemia, în Africa. În ce situație se află cei din Somalia sau alte zone critice

Pandemia, în Africa. În ce situație se află cei din Somalia sau alte zone critice

Școlile și universitățile din țară au fost închise începând cu 19 martie pentru o perioadă de 15 zile, iar adunările publice mari au fost interzise, ​​potrivit premierului. Hassan Ali Khaire care a declarat într-o adresă publică:

„Avem sute de milioane de dolari … pentru a face față acestei boli. Acești bani vor fi folosiți pentru a ajuta orice somalian afectat de această boală, De asemenea, suntem în discuție cu instituțiile financiare globale, astfel încât acestea să ne ajute financiar pentru a preveni răspândirea.”

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cum dau autoritățile apă la moară fanilor teoriei conspiraționiste Chemtrails
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Al Bano a spus ce s-a întâmplat în noaptea în care fiica lui, Ylenia Carrisi, a dispărut: „Acesta e dramaticul adevăr!”
Unica.ro
Pensiile care vor fi impozitate. Legea a intrat în vigoare pe 1 decembrie
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Dispar banii cash? Limită pentru cei care retrag numerar de la ghișeu sau de la bancomate
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro