Până și libelulele au zile proaste: ce fac atunci când nu au chef de ”bărbați”

Dacă partenera de viață vrea să se eschiveze într-o seară, s-ar putea să apeleze la scuza că o doare capul. Echivalentul acelui gest există și pe tărâmul necuvântătoarelor și e mult mai radical decât ai crede.

În cazul multor animale, există practica de a te preface că ai murit pentru a evita să fii vânat. Există însă viețuitoare care apelează la același gest extrem pentru a evita împerecherea cu un mascul. Fenomenul aparent ciudat a fost detaliat într-un articol de pe National Geographic.

Din câte se pare, femelele libelulă se feresc de interacțiunea cu masculi ai aceleeași speci prefăcându-se că au murit. De fiecare dată când un mascul care nu este foarte adorabil se apropie, ele se aruncă la pământ, ca și cum au căzut de pe o clădire sau au leșinat în zbor. În contextul în care nu mai mișcă după, ai crede că au murit, dar nu este așa.

Un grup de cercetători de la Societatea Ecologică Americană au realizat un studiu pentru a afla care este motivul din spatele acelui comportament. În acest scop, au observat 31 de libelule. În mod surprinzător, 27 dintre ele s-au prefăcut că au murit pentru a evita masculi. Șase dintre ele, din păcate, nu au avut noroc. Chiar și dacă s-au prefăcut că au murit, tot au fost percepute ca fiind suficient de atrăgătoare de masculi.

Pentru scurt timp, Rassim Khelifa de la Universitatea din Zurich, Elveția, a crezut că libelulele erau moarte după actul sexual cu masculii. Imediat după ce aceștia au zburat însă de la fața locului, s-au ridicat și ele de la pământ.

Există o motivație logică în spatele gestului ciudat. În urmă împerecherii, voite sau nu, anumite tipuri de libelule ajung să aibă tractul reproducător vătămat din cauza masculilor. Partea surprinzătoare este însă că cercetătorii analizează libelule de câteva decenii, până și Khelifa le analizează de aproximativ 10 ani. Cu toate acestea, abia în 2019 a fost evidențiat acest comportament.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI