Ratele la bancă se vor putea amâna pe un termen de 9 luni. Ministrul finanțelor a explicat cum se face acest lucru și ce condiții trebuiesc îndeplinite. Totodată a răspuns vorbit și despre Ordonanța de Urgență cu privire la aplicarea mai multor facilități.
Florin Cîțu a precizat joi cum se vor putea face cererile de amânare a ratelor, de către cei afectați direct sau indirect de măsurile ce au ca scop prevenirea epidemiei. Cererile pot fi făcute până la încetarea stării de urgență pe teritoriul României. Asta arată că în următoarele 2 sau 3 săptămâni, trebuie făcută solicitarea către instituțiile financiar-bancare. Aceste se pot face prin sistem electronic, dar și prin telefon fără a fi nevoie de semnarea unor acte adiționale, potrivit digi24.ro.
Cîțu a mai precizat că aplicarea ordonanței se face după ce vor fi elaborate și publicate normele de implementare, dar și condițiile de acordare și recuperare a garanțiilor de stat. Totul se va face în maxim 15 zile de la intrarea ordonanței de urgență în vigoare. Ministrul susține că a lucrat foarte mult împreună cu sistemul bancar pentru a pune în funcțiune această metodă.
„Eu cred că oricum săptămâna viitoare vom fi gata şi cu aceste norme. Am lucrat foarte mult la ele împreună cu sistemul bancar şi cu Banca Naţională şi sper să fie operabile săptămâna viitoare”, susține Florin Cîțu sursei citate de mai sus.
Florin Cîțu a precizat că ratele nu vor fi plătite cu suma dobânzilor. Acesta a mai spus că în ședința de guvern a fost deja aprobată Ordonanța de Urgență cu privire la acordarea unor facilități, pentru creditele acordate de instituțiile de credit și instituțiile financiare nebancare. Normele vor fi aprobate prin Hotărârea de Guvern și publicate în 15 zile, de la aprobarea acesteia. Totodată, suspendarea debitorilor se acordă doar celor care au veniturile foarte afectate.
„Cine sunt debitorii care pot să beneficieze de această facilitate? Toţi cei care sunt persoane fizice, persoane juridice, care au calitate de împrumutat în contractele de credit. Pe ce perioadă se pot suspenda? La data intrării în vigoare, se suspendă la cererea debitorului cu până la nouă 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020. Aici am introdus încă o clarificare. Debitorul poate opta prin solicitarea transmisă creditorului să suspende obligaţia de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane pe o perioadă cuprinsă între una şi 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020. De ce am făcut acest lucru? Pentru că s-ar putea să fie persoane sau companii care doresc doar să suspende pe o perioadă de una, două sau trei luni. Le-am oferit această flexibilitate”, a explicat Cîţu, potrivit digi24.ro.