Trandafirii sunt printre cele mai delicate și frumoase plante. Dacă vreți să vă bucurați de frumusețea lor în grădină, este important să știți când mai puteți planta trandafirii în curte, dacă nu ați apucat să o faceți la final de toamnă. Iată câteva sfaturi de la grădinarii profesioniști!
Trandafirii sunt nelipsiți din orice grădină, mai ales că oferă o priveliște spectaculoasă și un parfum senzațional. De regulă, aceștia se plantează în curte în luna noiembrie, pentru că rădăcinile vor beneficia de mai multă umiditate pentru a se dezvolta corect și sănătos. Însă dacă nu ați apucat să o faceți în sezonul rece, să știți că mai aveți o șansă. Mai exact, la începutul primăverii, în lunile martie sau aprilie.
În acest fel, solul nu mai este înghețat și s-a încălzit suficient, iar trandafirii se vor prinde sigur. După ce ați plantat trandafirii primăvara, este necesar să udați fiecare bulb plantat cu 10 litri de apă, la fiecare 2-3 zile, până când solul are umiditate suficientă.
De asemenea, trebuie să tăiați rădăcinile mai lungi sau rupte, pentru a lăsa loc să crească altele. Și distanța este importantă când îi plantați. Trebuie să aibă minimum 50 cm între ei. La un moment dat, tufele vor crește și nu vor mai avea loc destul să se dezvolte.
Citește și: Ce să faci cu tulpinile mușcatelor ca să le înmulțești. Vei avea mereu flori noi
Trandafirii sunt cunoscuți ca fiind dificil de îngrijit și de crescut, mai ales dacă un grădinar îi neglijează pe o perioadă mai lungă de timp. Cheia procesului de creștere stă în pregătirea solului. Iată cum se face în mod corect!
Prima dată se face groapa pentru plantarea trandafirilor de primăvară. Se pune pe fundul gropii un strat de gunoi de grajd. Se așază rădăcinile trandafirului răsfirat pe stratul de gunoi de grajd. Se acoperă cu circa 3/4 groapa cu pământ și se tasează bine. Se umple spațiul cu amestec de pământ și mraniță.
Gunoiul de grajd așezat pe pământ, în groapa în care urmează să plantezi trandafirul de primăvară, are un rol important pentru creșterea florilor. În loc de gunoi de grajd poți să folosești sol argilos sau galben. Procesul propriu-zis poartă denumirea de mocirlire, iar grădinarii experții îl pun în aplicare tot timpul.
Scopul mocirlirii este unul extraordinar Ajută la stabilizarea rădăcinilor de trandafir în sol, stimulează emiterea de noi rădăcini și sporește cicatrizarea în urma fasonării rădăcinilor trandafirilor.