Pământul este în pericol? Ce va trece pe lângă noi, chiar joi, 1 iulie

Pământul este în pericol? Ce va trece pe lângă noi, chiar joi, 1 iulie
Pamantul ar putea fi in pericol

Autoritățile americane tocmai au făcut un anunț incredibil. Un asteroid imens, mai înalt decât Podul Golden Gate, urmează să zboare pe lângă planeta Pământ joi, 1 iulie, conform celor de la NASA. Ce se va întâmpla, de fapt, cu Terra? Ce spun specialiștii.

Pământul este în pericol?

Roca spațială, care este urmărită de Centrul NASA pentru Studii de Obiecte de lângă Pământ (CNEOS), ar avea diametrul cuprins între 100 și 240 de metri. Pentru înțelege puțin mai bine dimensiunile asteroidului, fiecare turn al podului Golden Gate se află la aproximativ 746 de metri deasupra golfului San Francisco.

Asteroidul, numit GM4 2021, va călători cu peste 6 kilometri pe secundă (13421,6 mile pe oră) atunci când va trece pe lângă planeta noastră joi, 1 iulie 2021. Viteza este una impresionantă, fiind de șase ori mai rapid decât un glonț de pușcă.

Din fericire, autoritățile americane spun că nu avem de ce să ne temem, iar planeta noastră nu este în niciun pericol. CNEOS prezice că GM4 din 2021 va depăși Pământul la o distanță de 2,8 milioane de mile, de aproximativ 12 ori mai departe decât Pământul este de Lună. Ora exactă a celei mai apropiate abordări este estimată la 02:53 dimineața.

CNEOS consideră că 2021 GM4 este un asteroid potențial periculos (PHA) pe baza unui număr de parametri utilizați pentru a măsura potențialul rocii spațiale de a atinge Pământul.

Aceste criterii arată că un asteroid trebuie, la un moment dat, să se apropie de Pământ mai mult de 4,65 milioane de mile și să fie mai mare de aproximativ 500 de metri în diametru, notează jurnaliștii de la News Week.

Ce spun cei de la NASA despre asteroidul care va trece pe lângă Pământ

CNEOS urmărește, în prezent, aproximativ 26.000 de asteroizi din apropierea Pământului. Dintre acestea, circa 1.000 au mai mult de 1 kilometru în diametru.

Asteroidul 2021 GM4 nu va fi singura stâncă spațială mare care va trece pe lângă Pământ în data de joi, 2 iulie. Un alt asteroid mai mic numit 2010 XJ11 va trece, de asemenea, pe lângă planeta noastră la o distanță de aproximativ 966.740 mile la ora 19.53.

Se estimează că acest corp celest ar putea avea o lungime de până la 94 de metri, cam aceeași dimensiune ca un teren de fotbal. Miercuri 1 iulie este Ziua Asteroidului, un eveniment anual sancționat de ONU care vizează creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la riscurile asociate cu impactul asteroidului.

Evenimentul din acest an va include prezentări ale oamenilor de știință și experților spațiali pe teme legate de asteroizi, inclusiv actualizări ale proiectelor NASA, cum ar fi misiunea OSIRIS-REx la asteroidul Bennu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI