După valul de scumpiri din ultimul an, pare că a devenit un lux să mănânci sau să supraviețuiești decent în România. Este părerea multor persoane care trăiesc de la o zi la alta și asupra cărora majorările de prețuri din ultimul timp au avut un efect devastator. Printre produsele care s-au scumpit se numără carburanții, alimentele, gazele, energia electrică, dar și produse non alimentare.
Românii sunt puși în fața unui val de scumpiri fără precedent. Și pentru că nicio veste rea nu vine singură, prețul pâinii a crescut astăzi, din nou.
Mai multe brutării din țară au scumpit clasica franzela, al cărui preț a ajuns de la 1,5 lei la 2 lei.
Scumpire a fost justificată de faptul că prețul grâului a urcat pe bursele internaționale, iar producătorii de panificație din România au fost nevoiți să ajusteze prețurile produselor.
„Reculul din urma creșterii prețurilor se va simți într-un termen de 2-3 luni, pentru că în acest moment să spunem că aprovizionările sunt făcute la procesatori și nu există un pericol de creștere imediată a prețurilor”, spunea, în decembrie, Cezar Gheorghe, analist pentru comerțul cu cereale, conform Profit.ro.
De altfel, în luna februarie, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară a avertizat că vor exista creșteri de prețuri mari în perioada următoare.
Și invazia Rusiei în Ucraina a jucat un rol major, țara afectată fiind una dintre cele mai mari producătoare de grâu din lume, lucru care a dus prețurile la grâu la cote maxime din ultimii 14 ani.
Războiul dus în Ucraina de trupele ruse a împiedicat comerțul din porturile Mării Negre, ceea ce a făcut ca prețurile de referință la grâu la bursa din Chicago să crească cu 40%.
Inflația alimentară globală, care era deja la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani, a crescut și mai mult.
„Embargoul aplicat Rusiei se întoarce şi împotriva României, iar la noi efectul de bumerang este mult mai puternic comparative cu cel suferit de statele Occidentale, pentru că noi suntem săraci.
Românul nu-şi permite să suporte creşterile permanente de preţuri care au prăbuşit nivelul de trai în ultimii aproape doi ani daca ţinem cont de actualele salarii.
Când peste 1,2 milioane de români trăiesc cu salariul minim pe economie, care este de 1.524 de lei net, iar coşul zilnic este 2.708 lei pe lună pentru o persoană adultă singură (…),
aşteptăm de la Guvernul României elaborarea şi publicarea unui ghid de supravieţuire pentru românii disperaţi, dacă tot nu are soluţii pentru ca viaţa multor dintre aceştia să nu mai fie un calvar”, susțin reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Sindalimenta.