Dacă le-ar lua cineva românilor pâinea, ar echivala cu a le rupe o mână. Deși e teribil de gustoasă caldă, când crusta ei parcă ar cânta, rămâne tot plină de chimicale, poate mai multe decât ne-am putea imagina. De aceea, dacă nu ești adeptul consultării etichetei înainte de a cumpăra un produs, ori chiar nu crezi că pot exista atâția conservanți într-un aliment aparent banal, ai mai jos descrierea fiecărui ingredient pe care l-ar putea conține pâinea…cea de toate zilele.
Atât timp cât pe pâine există prețul, panificația nu este decât o afacere, ceea ce nu este de condamnat, dar goana după profit face ca mulți producători să renunțe la conștiință pentru beneficii materiale imediate. Astfel, în malaxorul de pâine ajung ingrediente care fac din alimentul preferat de români un produs toxic.
Potrivit unui specialist, pentru a se păstra pufoasă cât mai mult timp, producătorii adaugă în aluat E-uri, conservanți, emulgatori, amelioratori de panificație, substanțe de albire, coloranți, gluten, drojdie obținută pe medii sintetice.
E200 – acidul sorbic este un conservant obtinut dintr-un gaz iritant, toxic, incolor denumit keten. Poate produce reactii alergice la nivelul pielii si tulburari respiratorii.
E170 – carbonat de calciu – colorant de suprafata care, in concentratii mari, provoaca flatulenta, constipatie si hemoroizi. Mai mult, poate favoriza, in timp, tulburari de comportament, dureri abdominale, slabire musculara si pietre la rinichi.
E300 – acid ascorbic – agent antioxidant obtinut din glucoza. In cantitati semnificative, produce diaree, ataca smaltul dintilor si formarea calculilor la rinichi.
E341 – fosfatul monocalcic se foloseste ca agent de solidificare si poate produce tulburari ale tranzitului intestinal.
E262 – diacetatul de sodiu este un conservant cu functie de reglare a aciditatii.
E282 – propionat de calciu -conservant ce poate provoca migrene si reactii alergice.
E334 – acidul tartric este un agent de reglare a nivelului de aciditate.
E344 – citrat de lecitina – e un conservant.
E412 – guma de guar, agent de ingrosare. Poate provoca alergii.
E415 – guma de xantan.
E422 – glicerina.
E464 – hidroxipropilmetilceluloza.
E471 – mono si digliceride ale acizilor grasi.
E472 – esteri ai glicerolului cu acidul acetic si acizi grasi.
E472e – esteri ai acidului diacetil tartric cu mono si digliceridele acizilor grasi.
E481 – stearoil 2 lactilat de sodiu – emulgator si agent de tratare a fainei.
E920 – cisteina – agent de tratare a fainei. nu se adauga in faina integrala, iar diabeticii trebuie sa evite aceasta substanta pentru ca poate interfera cu insulina.