Pagube uriașe în Brașov după o viitură puternică. Peste 140 de case au fost afectate de ploile torențiale

Pagube uriașe în Brașov după o viitură puternică. Peste 140 de case au fost afectate de ploile torențiale
Pagube uriașe în Brașov după o viitură puternică. Peste 140 de case au fost afectate de ploile torențiale

Pagube uriașe au fost înregistrate într-un cartier din Brașov, după o viitură puternică. Aproximativ 140 de case au fost afectate și 70 de beciuri au fost inundate. O porțiune de circa 2 kilometri a fost acoperită de apă în întregime.

Inundații în Brașov după viituri

Locuitorii spun că de 40 de ani nu au mai văzut asemenea inundații. Un tânăr localnic spune că este nevoit să plece în afara țării pentru a aduna bani destinate reparațiilor. Mașina sa a fost compromisă în urma viiturii. Potrivit reprezentanților ISU, au fost foarte multe solicitări. Șefii militari au fost nevoiți să cheme și oamenii care aveau liber.

”Pentru evacuarea apei din mai multe gospodării și drumuri din cartierul Stupini s-a dispus creșterea capacității operaționale, prin chemarea personalului din turele libere. A fost activată grupa operativă la nivelul Inspectoratului și au fost transmise avertizări către primării”, spune Ciprian Sfreja, purtător de cuvânt ISU Brașov. 

După 24 de ore de la oprirea ploilor, apa măsoară aproximativ 30 de centimetri. Chiar și la această oră, pompierii sunt prezenți la fața locului cu motopompele, în încercarea de a scoate apa din locuințelor oamenilor. În casele din care apa a fost scoasă rămâne nămolul. În unele zone, apa a măsurat și jumătate de metru.

De asemenea, ploile au afectat și anumite zone din Valea Prahovei. Mai multe drumuri au fost distruse, iar pompierii au intervenit pentru a scoate apa din locuințele oamenilor. Până și sursele de apă potabilă au fost afectate de viituri. Hidro Prahova a impus restricții în Sinaia, Azuga, Bușteni și Comarnic.

Pod din Vrancea, distrus de viitură

O puternică viitură a lovit duminică dimineață județul Vrancea. În urma acesteia, un pod, din localitatea Nereju, a fost afectat. Accesul este posibil doar pietonal. Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea, a făcut publică situația pe pagina sa de Facebook, împreună cu fotografii cu viitura care s-a produs pe râul Zăbala.

„O puternică viitură a distrus, din păcate, ambele variante ocolitoare din zona podului mare de peste Zăbala, la Nereju, pe DJ 205 D, pod aflat în reabilitare şi care va fi redat circulaţiei în 2 luni. Accesul pietonal va fi asigurat pe platforma podului precum şi accesul maşinilor de intervenţie rapidă.
Facem tot posibilul să rezolvăm cât mai repede situaţia ivită în această dimineaţă! Rugăm şoferii să dea dovadă de înţelegere şi le mulţumim anticipat pentru acest lucru!”, a transmis preşedintele CJ Vrancea, Cătălin Toma.
Județul Vrancea se află sub cod galben de vreme instabilă. În zonă, în special la munte, au fost anunțate averse, intensificări ale vântului și descărcări electrice.