Pacienții Institutului de Psihiatrie „Socola”au interzis la preoți și biserică: „Medicamentele pe care le primesc îi transformă în zombi”

Pacienții Institutului de Psihiatrie „Socola”au interzis la preoți și biserică: „Medicamentele pe care le primesc îi transformă în zombi”
Pacienții Institutului de Psihiatrie „Socola”, au interzis la preoți

Preotul Iustin Neagu, care slujește la Biserica „Schimbarea la Față”, din curtea Institutului de Psihiatrie „Socola”, nu are voie să treacă pragul saloanelor pentru a ajuta pacienții. Aceștia cer ajutorul duhovnicului, însă nu îl pot primi.

Pacienții de la Socola sunt ținuți departe de preoți

Părintele Iustin Neagu slujește la biserica din curtea Institutului de Psihiatrie „Socola” de aproape 30 de ani. Acesta spune că mereu a avut probleme cu cadrele medicale. De foarte multe ori, preotul este ținut departe de pacienții internați. Cadrele medicale nu îi dau voie să intre în saloane, cu toate că pacienții au nevoie de el.

Am ajuns aici în urmă cu 27 de ani. E o poveste în spate, cum am venit eu aici. Dacă credeți că eu reușesc să stau de vorbă cu pacienții de aici, care sunt bolnavi sufletește, vă înșelați. Există un zid invizibil între mine și ei. De la un director, la altul, zidul se ridică și mai înalt. Anul trecut au avut pretexte cu pandemia, că nu mă lăsau să intru în saloane, iar, în ceilalți ani, îmi spuneau simplu:

«Nu!» Nu mă lasă să merg la ei în saloane, dar nici bolnavilor nu le permit să vină în biserică.

Pacienții vor să vină la preot, însă nu au voie

Singurul moment în care pacienții vin la biserică este atunci când sunt externați. Părintele stă de vorbă cu ei de fiecare dată și îi ajută cum poate. Mulți nici măcar nu au bani să ajungă acasă. Cu toate că a nu primit ajutor din partea nimănui, preotul Iustin Neagu a reușit să transforme total biserica și curtea. Enoriașii l-au sprijinit și l-au ajutat în transformarea bisericii.

„Vin, săracii, la mine, că sunt terminați după pastilele pe care le iau aici! Sunt foarte firavi și au mare nevoie de ajutor. Medicamentele pe care le primesc îi transformă în niște zombi. Mulți nu înțeleg că boala lor e din suflet și au nevoie de Dumnezeu și de puterea Lui”, a precizat preotul Iustin.

Reprezentanții unității medicale au dat vina pe pandemie. Aceștia au spus că pacienții nu au voie să se deplaseze prin spital și că există, în continuare, un risc mare de infectare. De asemenea, aceștia au mai spus că preotul avea o relație bună cu fostul manager al spitalului.

 „Să nu uităm că este în continuare stare de alertă și riscul de infectare e foarte ridicat, iar, din această cauză, pacienților nu le este permis să umble prea mult prin institut. Eu știu că părintele avea o relație foarte bună cu fostul manager al spitalului și nu i s-a interzis niciodată să vorbească cu pacienții. Nu există așa ceva!”, a declarat Robert Ferenț, purtător de cuvânt al Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iași.