Pe cine mai scapă Toader de închisoare (în afară de Dragnea)

de: Diana Radu
21 01. 2019

Tudorel Toader, Ministrul Justițieia a făcut noi precizări despre Ordonanța de Urgență în baza căreia cei care au fost condamnați definitiv de către completuri de cinci judecatori, declarate neconstituţionale. Cine va beneficia de acest OUG.

În acest OUG este vorba despre toate dosarele judecate, din 2014 până la finalul anului trecut, de completurile de cinci judecători ale Curţii Supreme, declarate neconstituţionale. Așadar, aceştia vor putea contesta sentinţele.

După ce a dat vestea, Toader a aruncat pisica în gradina lui Dăncilă. El a explicat că adoptarea ordonanţei depinde de premierul României. În consecință, dacă Guvernul adoptă ordonanţa pregătită deja de ministrul Justiţiei, zeci de procese în care s-au dat sentinţe definitive ar putea fi reluate, potrivit Digi24.

Cine va beneficia de OUG anunțat de Tudorel Toader:

Elena Udrea

Udrea ar putea scăpa basma curată. Ea fost condamnată de către Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) în martie 2017 la șase ani închisoare cu executare. De asemnea, aceasta trebuie să acorde despăgubiri în valoare de 8.116.800 lei către Autoritatea Națională pentru Turism.

În plus, aceasta mai trebuie să returneze sume colosale de bani și către BNR și către doi martori. Astfel, trebuie să achite sumele de 695.367 lei și 296.076 lei, precum și să restituie echivalentul în lei la cursul BNR de la data plății a sumei de 600.000 euro către martorul Corin Boian și a sumei de 300.000 euro către martorul Adrian Gărdean.

Alina Bica

Și Alina Bica poate contesta în instanță condamnarea de patru ani primită în luna iunie, anul trecut. Pedeapsa a fost obținută pentru că fostul magistrat a încercat să-l ajute pe Ovidiu Tender, să scape de închisoare. Așadar, Bica este acuzată de corupție în perioada în care a fost magistrat.

Luna trecută, Magistrații Tribunalului București au revocat însă, solicitările de extrădare pentru Elena Udrea și Alina Bica din Costa Rica, în urma deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) de suspendare a executării pedepsei.

Dan Șova, Rudel Obreja, Constantin Niță

Și cele trei personalități enumerate mai sus au fost condamnați definitiv, însă pedepsele acestora vor fi suspendate de către ICCJ până se va rezolva cazul cu cele cinci compleuri de judecători alcătuite nelegal. Dan Șova a fost condamnat de către ICCJ, în iunie 2018 la trei la trei ani de închisaore cu executare în dosarul CET Govora.

Aceștia se vor fi puși în libertate, dacă nu există alte cauze pentru care sunt arestați, în urma cererilor de suspendare a executării pedepselor, de către judecătorii instanței supreme, până la soluționarea definitivă a contestațiilor.

Liviu Dragnea

Dragnea a obținut de la magistrați, amânarea procesului în care a fost condamnat în primă instanță la trei ani și șase luni de închisoare, pentru data de 18 februarie. Pentru că Secţiile Unite se vor întruni în 31 ianuarie pentru a discuta despre măsura care trebuie aplicată, în condițiile în care cele cinci compleuri de judecători care l-au judecat pe Dragnea și nu numai, au fost alcătuite neconstituțional.

De asemnea, Liderul PSD mai are la activ o condamnare definitivă la închisoare cu suspendae, în dosarul Referendumului. Sentința a fost pronunțată în anul 2016. Din această cauză, Dragnea nu a putut candida pentru funcția de premier, după ce partdul pe care ăl conduce a ajuns la putere.

Șerban Pop

Șerban Pop, fostul şef al ANAF a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, pentru săvârșiea infracțiunii de trafic de influență. Iar acum, acesta urmează să fie eliberat din închisoare, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus în decembrie suspendarea executării pedepsei.

„Admite în principiu contestaţia în anulare formulată de condamnatul Şerban Pop împotriva deciziei penale nr. 116 din 26 iunie 2018, pronunţată de Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 2.138/1/2017”, potrivit ICCJ.

Darius Vâlcov

Pe lista celor care vor beneficia de OUG lui Toader se află și Darius Vâlcov, fostul primar al municipiului Slatina şi ministru al Finanţelor. El ar putea scăpa de executarea celor opt ani de închisoare, obținuți pentru trafic de influență și spălare de bani. Condamnarea a fost dată în februarie 2018, dar nu este definitivă.

Astfel, Vâlcov a primit patru ani pentru trafic de influență, șase pentru spălare de bani și doi ani pentru efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia pe care o deținea la momentul respectiv.

Viorel Hrebenciuc

Fostul deputat PSD, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, pentru retrocedările ilegale de păduri, dar și pentru trafic de influență, de către ICCJ. În același dosar este condamnat și Ioan Adam, fost deputat, la doi ani de închisoare cu executare, împreună cu Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc, tot la doi ani cu suspendare, pentru complicitate la trafic de influenţă.