Otrăvurile pe care românii le consumă zilnic. Doctorul Constantin Dulcan dă alerta sumbră
Care sunt otrăvurile pe care românii le consumă zilnic. Doctorul Constantin Dulcan a dat o alertă sumbră. Cunoscutul profesor a vorbit despre activitățile de zi cu zi pe care le fac oamenii și care îi îmbolnăvesc. Iată asupra căror lucruri atrage atenția neurologul și ce anume trebuie evitat.
Otrăvurile pe care românii le consumă zilnic
Neurologul Constantin Dulcan a atras atenția asupra stresului în viața noastră, factorul principal care reduce durata de viață.
„Ne trezim cu tumori și nu știm de unde au venit. Aşa au venit: din ce vorbim, ce gândim, ce simţim şi ce facem”, a explicat medicul.
”Trebuie să te aperi încercând să te detaşezi, asta înseamnă autoeducaţie, să cunoşti ceva despre tehnici de apărare de stres şi, sigur, să-l eviţi. În secolul nostru vorbim de o frecvenţă din ce în ce mai mare, de o morbiditate crescândă a bolii Alzheimer, deci a pierderii capacităţii intelectuale.
De exemplu: te duci la şeful tău şi, dacă ştii că o să-ţi facă scandal, deja să anticipezi, să încerci să fii cât se poate de indiferent, să-ţi pui un baraj. E una dintre tehnicile de apărare. ”, a explicat medicul.
„Sigur că nu poţi să eviţi complet stresul, fiindcă trăim într-o lume în care vrem-nu vrem, avem şi stres. Fiecăruia dintre noi i se îmbolnăveşte cineva, îi moare cineva, ne mor prieteni, ne mor din familie, acestea sunt stresuri care sunt inevitabile, fac parte din biologia noastră”, a mai explicat profesorul Constantin Dulcan, într-un interviu.
În ce privește alimentația, profesorul a spus care sunt elementele care trebuie evitate.
„Sarea multă, zahărul alb şi făina albă. Nimeni nu vrea să mănânce pâine integrală. De ce mâncăm pâine albă, care este secată de toţi nutrienţii din ea?
Pâinea integrală este cea sănătoasă organismului nostru. Fumatul face, de asemenea, foarte rău, aditivii alimentari care se pun pentru conservare, coloranţii, toate aceste lucruri ar trebui să fie evitate”, a conchis celebrul neurolog.
„Știinţa medicală a făcut mari progrese”
Profesorul a vorbit recent și despre bolile grave precum cancerul sau bolile cardiace și ponderea lor din punct de vedere ereditar.
„Procentele sunt diferite pentru cât moştenim ereditar şi cât este dependent de viaţa pe care o ducem. Procentul ereditar este între 5 şi 10%. Să spunem că unul care a avut ereditar, antecedente, un cancer, ar putea să facă din acest motiv, dar restul de 90% intră în stilul de viaţă, în condiţiile de viaţă şi pe care le putem evita.
Pentru că, dacă o boală nu este ereditară, înseamnă că putem învăţa acele condiţii de viaţă care pot precipita un cancer sau o insuficienţă cardiacă. Şi le putem evita. Oricum, din punctul acesta de vedere, eu cred că suntem pe un drum foarte bun şi iată că ştiinţa medicală a făcut mari progrese.
Când eram student în secolul celălalt, se spunea că tehnologia merge foarte departe şi biologia, în speţă medicina, a rămas pe loc. Iată că, pe măsură ce tehnologia a evoluat, şi medicina a beneficiat enorm de mult şi ce se poate face acum este departe de ce puteam să avem noi în medicină acum 50 de ani”, a explicat profesorul Dulcan.