Alimentul banal care conține substanțe toxice cancerigene

de: Dumitrache Diana
13 11. 2020

Din ce în ce mai multe produse din comerţ sunt periculoase pentru sănătatea noastră, spun cercetătorii. Asociaţia Pro Consumatori a făcut public un studiu îngrijorător: un aliment banal, pe care îl consumă toţi românii, conţine substanţe toxice cangerigene.

Aliment consumat de toată lumea, periculos pentru sănătate

Dacă îţi plac măslinele şi le consumi în cantităţi însemnate, trebuie să afli rezultatul unui studiu realizat de Asociaţia Pro Consumatori legat de acest aliment. Cei de la APC au analizat 20 de sortimente comercializate în magazinele din România iar ceea ce au aflat este îngrijorător: peste 40% dintre măslinele verificate conţin substanţe toxice cancerigene.

Mai exact, au fost descoperite nouâ tipuri de aditivi alimentari dăunători organismului. Este vorba despre acid citric, acid lactic, acid ascorbic, alginat de sodiu, glutamat de sodiu, lactat feros, sorbat de potasiu, benzoat de sodiu și gluconatul feros.

  • 65% din sortimentele de măsline analizate conțin acid lactic sau E270. Folosit ca stabilizator și conservant, acesta poate produce reacţii alergice precum mâncărimi, inflamarea limbii şi a mucoaselor, respiraţie greoaie, secreţii nazale, favorizează subţierea smalţului dentar şi apariţia cariilor, poate irita mucoasele sistemului digestiv producând diverse afecţiuni digestive.
  • 60% din sortimentele de măsline analizate conțin acid citric sau E330. Acidul citric nu este recomandat în alimentaţia copiilor sau a celor care suferă de afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale aparatului digestiv.
  • 45% din sortimentele de măsline analizate conțin acid ascorbic. E300 atacă smalțul dinților și duce la formarea calculilor la rinichi.
  • 35% din sortimentele de măsline analizate conțin gluconat feros. E579 este un stabilizator care declanșează reacția de oxidare în urma căreia măslinele verzi devin negre. Provoacă eroziuni la nivelul mucoasei esofagului și stomacului.
  • 20% din sortimentele de măsline analizate conțin alginat de sodiu;
  • 5% din sortimentele de măsline analizate conțin glutamat de sodiu. E621 este un potenţiator de gust şi aromă şi provoacă reacţii alergice, dureri de cap, ameţeală, greaţăşi poate bloca asimilarea vitaminei B6 şi a calciului.
  • 5% din sortimentele de măsline analizate conțin lactat feros sau E585.
  • 5% din sortimentele de măsline analizate conțin sorbat de potasiu (E202). Acesta poate fi genotoxic, irita ochii, pielea şi mucoasele.
  • 5% din sortimentele de măsline analizate conțin benzoat de sodiu. E211este un conservant sintetic care, în reacție cu acidul ascorbic, generează benzen, substanță toxică cancerigenă.

Studiu îngrijorător: măslinele conţin substanţe cancerigene. Care sunt cele mai periculoase

Cum alegem măsline sănătoase

Multitudinea de sortimente din magazine ne pun în dificultate atunci când vine vorba despre alegerea măslinelor. Specialiştii îţi explică tot ce trebuie să ştii pentru a cumpăra cele mai sănătoase astfel de fructe. În primul rând, cele negre au această culoare datorită aditivilor conţinuţi, iar cele verzi sunt culese crude şi apoi murate.

Cele mai sănătoase măsline sunt Kalamata. Originare din Grecia, acestea sunt culese doar la maturitate şi conservate apoi doar în apă cu sare. Deşi nu sunt la fel de arătoase ca celelalte, acestea având coaja uşor încreţită, nutriţioniştii susţin că sunt şanse minime ca ele să conţină tot felul de substanţe toxice. O altă variantă naturală de măsline sunt Nicoise, originare din Franţa.

De asemenea, este indicat să cumpărăm măsline ambalate pentru a citi cu atenţie ce ingrediente/aditivi conţin.