‘Oţetul celor 4 hoţi’, rețeta secretă care a ținut ciuma la distanță. Cum se prepară corect, de fapt

de: Ana Chivu
19 12. 2020

Nu mulți știu de povestea oțetului celor 4 hoți, așa cum e cunoscut în popor. Rețeta e extrem de veche, iar strămoșii noștrii o foloseau des. Care e modul corect de preparare și de ce ingrediente ai nevoie?

Oțetul celor 4 hoți. Cum se prepară rețeta?

Românii au un istoric deosebit când vine vorba despre medicamente și obiceiuri din popor care să te ajute la îmbunătățirea stării de sănătate. Legenda despre oțetul celor patru hoți e fascinantă și nu mulți o știu. Acesta întărește sistemul imunitar, iar timp de secole întregi a fost folosit ca tonic pentru sănătate pentru că are proprietăți antibacteriene, antivirale, antiseptice şi antifungice. Substanța este făcută exclusiv din plante.

Povestea arată că autoritățile i-au prins pe cei care furat plante, iar în schimbul libertății tâlharii au decis să ofere rețeta oțetului. Astfel, ingredientele și modul de preparare au fost scrise pe hârtii și postere care au fost lipite pe zidurile orașului europene în timpul ciumei. Chimistul și academicianul René-Maurice Gattefossé a făcut publică rețeta pe zidurile Marsiliei, oraș unde a izbucnit Ciumea Neagră, ulterior a scris-o și în cartea sa din 1937 – Gattefossé’s Aromatherapy).

„Luaţi 3 halbe de oţet de vin alb puternic, adăugaţi o mână de pelin, dulce de pajişte, maghiran sălbatic şi salvie, 50 de cuişoare, 2 uncii de rădăcini de campanulă, 2 uncii de angelică, rozmarin şi sămânţa lui Horus (marrubiu) şi 3 măsuri mari de camfor. Puneţi amestecul într-un recipient timp de 15 zile, strecuraţi şi sigilaţi apoi sticla. Utilizaţi-l frecându-l din când în când pe mâini, urechi şi tâmple, atunci când vă apropiaţi de o victimă a ciumei“.

Mod de preparare

„Pentru a prepara propriul oţet al celor patru hoţi, ai nevoie de: 1 căpăţână de usturoi, cu bulbii curăţaţi şi zdrobiţi; câte 2 linguri de cimbru, salvie şi rozmarin, tocate mărunt; 2 linguri de boabe de ienupăr zdrobite; opţional, poţi adăuga puţină scorţişoară, cuişoare, nucşoară, ardei iute, mentă, ghimbir sau boabe de piper; 40 ml de oţet de mere. Pune toate ingredientele într-un borcan curat şi acoperă-le cu oţetul de mere. Sigilează borcanul şi lasă-l lângă o sursă de căldură – la soare sau lângă un radiator călduţ, 2-4 săptămâni. Strecoară apoi conţinutul, pune oţetul curat într-o sticlă şi sigileaz-o. Specialiştii recomandă folosirea unei linguri din acest remediu diluată într-un pahar cu apă, pe zi. Pentru copii se diluează doar o linguriţă într-un pahar cu apă. Alternativ, poţi folosi o lingură din acest oţet în salate”
(Sursa: exquis.ro)