Ostropel de pui cu sos cremos de roșii și mămăliguță. Reţeta simplă cu gust de copilărie

Ostropel de pui cu sos cremos de roșii și mămăliguță. Reţeta simplă cu gust de copilărie
ostropel de pui cu mămămligă

Ostropelul de pui este o mâncare tradițională românească care nu are corespondent în bucătăria internațională. Este o mâncare simplă, gustoasă și fără pretenții. Se prepară din puține ingrediente, în mai puțin de o oră. Ingredientele de bază sunt carnea de pui, usturoiul și sosul de roșii. În diferite regiuni ale țării ostropelul de pui se prepară ori cu ceapă sau morcovi, ori cu sos de ardei gras sau cu sos alb de usturoi.

Din ce carne se face  ostropelul de pui? Cum se face sosul de roșii potrivit de gros?

În oricare variantă, ostropelul de pui este una din cele mai gustoase mâncăruri cu carne de pui.
Pentru prepararea acestui fel de mâncare se folosește orice parte din puiul întreg, dar să conțină și os. Osul dă savoare mâncării.

Sosul de roșii se poate prepara din roșii bine coapte sau roșii tocate de la conservă. Este important să potriviți cantitatea de apă în care fierbe carnea. Nu puneți multă apă de la început, completați pe măsură ce se evaporă. Astfel sosul va fi potrivit de gros fără să adăugați făină.

Ostropelul de pui se poate servi cu garnitură de piure de cartofi, orez alb fiert, cuș cuș, paste,  găluște de griș sau mămăliguță.

Ingrediente pentru Ostropelul de pui

  • 2 pulpe de pui cu os
  • 3 aripioare de pui
  • 1 spinare de pui
  • 1 căpățână de usturoi
  • 1 conservă de roșii tocate
  • 50 mililitri ulei
  • sare, piper,
  • pătrunjel, foi de dafin

Cum se prepară Ostropelul de pui cu sos cremos de roșii

1. Se pune uleiul la încins într-o cratiță încăpătoare.
2. Se pune carnea la prăjit cu jumătate din usturoiul zdrobit.
3. Când carnea s-a rumenit se adaugă sosul de roșii, sare, piper și foaia de dafin.
4. Se lasă ostropelul să fiarbă la foc mic, sub capac, amestecându-se din când în când pentru a nu se lipi de tigaie.
5. Dacă doriți ca sosul să fie mai subțire, adăugați o jumătate de ceașcă de apă.
6. Când carnea este bine gătită ( se încearcă cu furculița), se presară restul de usturoi tocat și pătrunjelul proaspăt.
7. Se ia tigaia de pe foc și se acoperă cu un capac cel puțin 10 minute înainte de servire.

Cum se prepară mămăliga?

Proporțiile pentru mămăliga perfectă sunt de 1:3, adică la o cană mălai se pun trei căni de apă.
Se pune apa cu sare la fiert, când apa începe să fiarbă se toarnă mălaiul în ploaie, amestecând temeinic. Se fierbe timp de 20 de minute, timp în care se amestecă încontinuu. Simplu, nu-i așa?

Poftă mare!

Urmăriți Playtech.ro și pe