28 ian. 2019 | 19:13

Boala care a ajuns să marcheze secolul 21 ne afectează pe toți. Ce este ortorexia

Știri generale
Boala care a ajuns să marcheze secolul 21 ne afectează pe toți. Ce este ortorexia

În ziua de azi, probabil că cei mai mulţi dintre noi cunosc deja cel puţin o persoană care, într-un efort de a adopta un stil de viaţă sănătos, a apelat la tot felul de diete restrictive, a renunţat la grupe întregi de alimente și s-a hrănit cu sucuri naturale pentru câteva zile la rând.

Ce este ortorexia?

Atunci când încercăm să evităm pe cât posibil mâncarea nesănătoasă, precum puii injectaţi cu hormoni, legumele şi fructele care conţin pesticide, intrăm fără să ne dăm seama într-un cerc vicios. Astfel apare ortorexia, adică preocuparea excesivă pentru hrana sănătoasă.

„Începem să ne văităm: vai, alimentele au e-uri, ce dracu mă fac, mă intoxic cu toate E-urile? Omul trebuie să fie obsedat de ceva. Acum e la modă să fii obsedat de mâncare şi trebuie să găsim tot felul de soluţii ca să mâncăm sănătos. E o prostie imensă”, a declarat Doru Negru, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Când putem vorbi despre un stil de viață sănătos, ci nu de o obsesie

Nu cred că te așteptai să auzi asta, dar conform unui sondaj realizat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară, oamenii se tem mai mult de ceea ce mănâncă, decât de accidente de maşină. Astfel, mai mult de 24% dintre ei verifică numărul de calorii şi nutrienţii alimentelor pe care le consumă.

„Apare dezechilibrul când mâncarea îţi ocupă mai mult de 80% din energie şi nu te mai gândeşti la nimic altceva decât cum să găteşti extrem de sănătos, de unde să cumperi produsele, deja lucrurile sunt duse în extrem”, explică  Mihaela Bilic, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice.

De la un stil de viață sănătos la Ortorexie e un singur pas

Ortorexia este o tulburare de comportament alimentar, care poate fi la fel de periculoasă ca şi anorexia şi bulimia. De aceea trebuie să aveți grijă să nu transformați adoptarea unui stil de viață sănătos într-o boală.

Psihologii sunt de părere că în spatele obsesiei pentru mâncarea sănătoasă se ascund niște cauze emoționale, care duc la acest comportament obsesiv față de hrana neprocesată.

 

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Statul plătește 138.000.000 $ din cauza ”celui mai înfricoșător monstru”, condamnat la 360 de ani de închisoare
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Șoc în lumea teatrului. Actor român, condamnat la 6 ani de închisoare pentru viol
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Legea care se va aplica în toată România. Ordin de la UE. Toți românii au acest drept
Capital.ro
Veste bună pentru turismul românesc: Noua autostradă pe care se va putea ajunge mai ușor pe litoral
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
ANUNȚ privind BANII de PENSII de PAȘTE! Daniel Baciu a dat VESTEA
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro