Diabetul omoară oameni pe bandă rulantă. Cum poți preveni boala

Familia ta își verifică periodic glicemia? Dacă nu, atunci trebuie să știi că 212 milioane de persoane din întreaga lume, adică jumătate din totalul celor cu diabet, nu cunosc că au această boală.

Trebuie să mai știi că diabetul poate duce la complicații precum infarct, atac vascular cerebral, orbire, blocaj renal sau amputaţii ale membrelor inferioare. Anual, circa 1,6 milioane de oameni mor din cauza diabetului, iar alte 2,2 milioane de decese sunt rezultatul complicaţiilor acestei boli, conform reprezentanţilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Dar ce este de fapt diabetul? Este o afecțiune dată de nivelul prea mare al zaharurilor din sânge. Fie organismul uman nu produce suficientă insulină (tipul 1 al bolii), fie nu poate utiliza eficient acest hormon care are rolul de a regla nivelul de zaharuri (tipul 2 al bolii).

Dacă diabetul de tip 1, care apare în copilărie, are cauze încă necunoscute, diabetul de tip 2, întâlnit în peste 90% din cazuri, este în mare parte rezultatul supraponderabilităţii şi al inactivităţii fizice.

Schimbările în modul de viaţă al populaţiei, precum alimentaţia nesănătoasă, sedentarism  din ultimele decenii au dus la majorarea de patru ori a numărului persoanelor afectate de diabet, din anul 1980 și până acum. Aastfel, la ora actuală aproape 9% din populaţia adultă a lumii suferă de această boală, arată CNAS.

De aceea, combaterea afecțiunii este una din priorităţile pe agenda instituțiilor internaționale. Ținta lor este ca până în anul 2025 să se oprească creșterea numărului cazurilor de diabet și obezitate din întreaga lume.

Și România se aliniază eforturilor mondiale de prevenire și tratare a diabetului. De aceea, cel mai mare program național medical derulat de CNAS, are un număr de pacienți de circa 823.000 în acest an. Și este al doilea ca nivel de finanțare, după cel oncologic.

Bugetul alocat anual Programului Naţional de Diabet Zaharat s-a mărit de aproape cinci ori în doar un deceniu. Astfel, a ajuns acum la peste 1 miliard de lei, iar numărul pacienților beneficiari s-a dublat în același interval de timp.

În cadrul programului, pacienţilor li se asigură gratuit medicamentele (antidiabetice orale şi/sau insulină, după caz), pompele de insulină şi testele de automonitorizare necesare pentru tratarea şi monitorizarea bolii, conform Agerpres.

Prevenția diabetului se poate face printr-un stil de viață sănătos, iar depistarea bolii se face printr-o simplă testare a glicemiei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI