La școală, în mod normal, învățăm că ordinea efectuării operațiilor matematice. Aceasta reprezintă regulile care stabilesc ordinea în care trebuie rezolvate operațiile multiple dintr-o expresie matematică. O modalitate de a reține ordinea operațiilor este „PEMDAS”, unde fiecare literă reprezintă o operație matematică. Dacă rețineți acest sistem, extrem de simplu, nu veți avea probleme în efectuarea corectă a exercițiilor de matematică.
„Operații”, în matematică, înseamnă lucruri precum adunarea, scăderea, înmulțirea, împărțirea, ridicarea la pătrat etc. Dacă nu este un număr, probabil că este o operație. „PEMDAS”, așa cum spuneam, reprezintă fiecare literă aaferentî unei operații matematice, învățate la școală.
Regulile „PEMDAS” stabilesc ordinea în care trebuie rezolvate operațiile dintr-o expresie. Respectați regulile de ordine a operațiilor pentru a rezolva expresii, astfel încât toată lumea să ajungă la același răspuns, după cum urmează:
Au prioritate față de toate celelalte operații matematice. Primul pas constă în rezolvarea tuturor operațiilor din interiorul parantezelor. Rezolvați toate grupările de la interior spre exterior.
Tot ce trebuie săp rețineți este că ceea ce se află între paranteze este o grupare.
Rezolvați toate expresiile exponențiale.
În continuare, mergând de la stânga la dreapta, înmulțiți și/sau împărțiți, oricare dintre cele care in prima.
În cele din urmă, de la stânga la dreapta, adăugați și/sau scădeți, oricare dintre cele care vin prima.
Faceți mai întâi operațiile din paranteze
Exponenți (puteri, rădăcini) înainte de înmulțire, împărțire, adunare sau scădere
Înmulțiți sau împărțiți înainte de a aduna sau scădea
Faceți operațiile de la stânga la dreapta
În loc să îi înmânați copilului dumneavoastră fișe de exercițiu, formați probleme de cuvinte din situații reale de viață. Acest lucru îl va ajuta să scrie și să rezolve expresii și să folosească ordinea operațiilor pentru a simplifica expresii în pre-algebră și algebră.
De exemplu, scoateți-vă copilul la cumpărături. Cereți-i să aleagă 2 duzini de ouă, 3 pachete de chifle pentru hot dog, 2 pachete de bomboane și 2 cutii de cereale. Apoi, cereți-i să pună la loc o cutie de cereale. Cereți-i copilului dumneavoastră numărul de ouă dintr-o duzină, numărul de chifle dintr-un pachet, numărul de bomboane dintr-un pachet și calculați numărul total de produse cumpărate. Cereți-i să formeze o expresie și să folosească ordinea operațiilor pentru a găsi răspunsul.
La matematică, respectăm regulile de ordine a operațiilor pentru a rezolva expresii, astfel încât toată lumea să ajungă la același răspuns corect.