La ora actuală, ai crede că Iohannis și PNL au parte de toată susținerea de care au nevoie din partea parlamentului pentru a îmbunătății condițiile de trai ale românilor. Orban este de altă părere.
Nu este foarte clar dacă Orban vrea să radă PSD-ul de pe harta pământului sau, în mod autentic, este de părere că PNL-ul nu are suficientă suținere din partea parlamentului. Indiferent care este scenariul pe care îl are în minte, Orban este de părere că toate problemele din România se vor rezolva prin alegeri anticipate, cu condiția să aibă loc.
Într-un set de declarații făcute la B1 TV, actualul premier al României a făcut mai multe referințe la posibilitatea unor alegeri anticipate pentru componența parlamentului. Trecând însă peste speranțele lui Orban, este puțin probabil să se materializeze un astfel de scenariu.
„PNL a anunţat încă din septembrie, când am iniţiat procedura moţiunii de cenzură, că varianta cea mai corectă este reîntoarcerea la popor, pentru a reîmprospăta voinţa cetăţenilor care este diferită complet faţă de voinţa care a generat actualul Parlament. Noi susţinem alegerile anticipate, problema este să avem parteneri la aceste alegeri anticipate. Deocamdată, singurii care sunt declarat în favoarea alegerilor anticipate sunt cei de la USR-PLUS. Până acum nu am auzit ca alţii să se bucure de ideea alegerilor anticipate. Problema este următoarea, oamenii trebuie să înţeleagă: una este discursul politic, alta este posibilitatea de a realiza ceva efectiv”, a spus Orban, la B1 Tv.
Dincolo de nevoia de susținere din partea unor partide politice diferite de PNL, procesul în sine care ar putea duce la alegeri parlamentare anticipate este absurd de complicat.
„Trebuie ca Parlamentul să respingă două propuneri de guvern după căderea Guvernului aflat în funcţie. Ca să ai garanţia că vor fi respinse două propuneri de guverne, pentru că numai astfel preşedintele poate constituţional să dizolve Parlamentul şi se pot organiza alegeri anticipate (…), trebuie să ai un număr de parteneri. PNL şi USR trebuie să mai aibă nişte parteneri care să aibă un număr de parlamentari, cam de 50%, care să se angajeze că votează respingerea a două guverne succesive, pentru că dacă noi provocăm o criză guvernamentală ca să declanşăm anticipatele, îmi dau eu demisia sau picăm la o moţiune de cenzură pe angajare de răspundere pentru votul în două tururi, de exemplu, sau pentru altele, pică primul guvern şi ne trezim că al treilea guvern este învestit en fanfare”, a concluzionat Orban.