Premierul Ludovic Orban a spus la bilanţul pe anul trecut al Poliţiei Române că Poliţia a fost întotdeauna „un câmp de luptă pentru oameni influenţi, fie că au bani, fie că au funcţii politice”.
„Din păcate, Poliţia întotdeauna a fost un câmp de luptaă pentru oameni influenţi, fie că au bani, fie că au funcţii politice. E un întreg campionat în materie de competiţie pentru a recomanda şefi de poliţie, la nivel de oraş, inclusiv la nivel de secţie de poliţie. Nu mai zic de inspectori şefi la judeţ.
Trebuie redefinit un mecanism foarte clar, foarte obiectiv, cu proceduri transparente, în care orice funcţie importantă, orice funcţie de conducere, să fie rodul unei examinări obiective, care să se facă pe baza unor criterii care să nu ţină cont de altceva decât de cariera poliţistului. Practica numirii şefilor în Poliţia Română doar pentru a satisface comenzile unui primar, preşedinte de consiliu judeţean, parlamentar sau om de afaceri trebuie să înceteze”, a afirmat Orban.
Culmea este că, la câteva zile de la aceste afirmații, actualul Premier, Ludovic Orban a avut de-a face cu Poliția, mai exact Poliția Rutieră pe autostrada A1. A recunoscut că a încălcat regulile de circulație, iar ofițerul de la Rutieră care l-a tras pe dreapta, nu a făcut rabat de la funcție, amendându-l pe Ludovic Orban pentru încălcarea normelor de conduită în trafic.
„Poliţia este o instituţie fundamentală în statul român, gradul de respectare a legii, măsura în care viaţa, siguranţa, integritatea fizică, proprietatea privată a cetăţeanului este apărată depinde de funcţionarea Poliţiei Române. Trebuie să punem capăt acestei acţiuni de influenţare a calităţii oamenilor care ajung pe treptele ierarhice la nivel de conducere în cadrul Poliţiei”, a declarat Ludovic Orban.
El a arătat că un inspector şef pe judeţ nu trebuie să depindă de un preşedinte de consiliu judeţean, primar, parlamentar, om de afaceri sau de un grup de oameni care determină numirea lui în funcţie, ‘de preferinţă interimar, că asta este practica curentă”.