Orașul scufundat în Marea Mediterană. Cum arată locul în care au trăit împărații romani

de: Ana Chivu
25 08. 2021

Cum arată orașul scufundat în Marea Mediterană? Imaginile i-au uluit pe cei ai locului, iar turiștii sunt extrem de curioși de locul în care au trăit împărații Augustus, Nero și Iulius Cezar.

Orașul înghițit de ape în Marea Mediterană: imagini incredibile

Nobilimea Romei a fost atrasă pentru prima dată de izvoarele termale de la Baiae, lângă Napoli. Toate acestea se petreceau în secolul al II-lea, iar acum orașul incredibil se află pe fundul Mădii Mediterane. Șapte împărați renumiți ai vremurilor aveau acolo locuințe printre care și Augustus, Nero, Iulius Cezar și Marcus Antonius.

Statuile care se mai pot vedea printre stânci și vegetație decorau pe atunci vilele bogate din stațiunea din Italia. Scafandrii care explorează zona le pot vedea printre ruinele palatelor lor și băilor celebre din Imperiul Roman, potrivit Daily Sabah.

Orașul a fost denumit după Baios, cârmaciul lui Ulisse, precum arăta tradiția. Așezarea este menționată ca Aquae Cumanae datorită izvoarelor. O mare parte a orașului a devenit proprietate imperială sub Augustus și alți cârmuitori romani.

Tot aici a murit împăratul Hadrian în vila lui Cezar, în anul 138 d.Hr. Până în secolul al IV-lea coloanele de marmură, sanctuarele și iazurile de peși începuseră deja să se scufunde în Marea Mediterană.

Se crede că apoi zona a fost inundată de ape complet până în secolul al VIII-lea, inclusiv capitala comercială vecină Pozzuoli și reședința militară de la Mieseno. Ruinele vechiului oraș Baiae se află complet sub apă în prezent, la 4-6 metri adâncime.

„Pot descoperi lucruri pe care nu le-ai putut vedea niciodată”

”Este dificil, mai ales pentru cei care vin pentru prima dată, să-și imagineze că pot descoperi lucruri pe care nu le-ai putut vedea niciodată altundeva în lume, aici, la doar câțiva metri, sub apă”, a spus Marcello Bertalaso, șeful centrului de scufundări Campi Flegrei.

Baiae era considerat unul din cele mai importante orașe de pe coasta de vest a peninsulei italice. Plinius cel Tânăr a avut ocazia acolo să asiste la erupția vulcanului Vezuviu care a nimicit orașele Pompeii și Herculaneum în anul 79 d.Hr.

Ruinele orașului se află pe cuprinsul comunei Bacoli, la 16 km de Napoli. O parte din clădirile construite în epoca romană au fost distruse în urma unei incursiuni militare în secolul al VIII-lea.

Multe dintre statuile aflate azi pe fundul apei sunt aproape intacte, iar o parte sunt acoperite aproape complet de diverse organisme marine. Cu toate astea, cei care s-au scufundat și-au putut imagina imediat luxul de odinioară.