Orașul mic din România care este de-o frumusețe aparte, dar puțini îl vizitează. Este vorba despre orașul Zărnești, situat în județul Brașov, la o altitudine de 722m. Dacă ajungeți prin Brașov, este păcat să nu dați o tură și prin acest oraș micuț, dar cu o mare încărcătură istorică.
Județul Brașov reprezintă o destinație de vacanță preferată de mulți români, în orice sezon. Zona este atractivă datorită numărului mare de obiective turistice pe care le oferă. Pe primul loc se situează Brașovul, un oraș pe care nu ai cum să nu-l îndrăgești și să nu vrei să te întorci.
Brașovul mai este cunoscut și “orașul de la poalele Tâmpei”, însă și alte orașe din zonă pot avea un farmec aparte. Lista de atracții din județul Brașov este una lungă, așadar, dacă ajungeți acolo, nu ezitați să vizitați și orașul Zărnești.
Zărnești este situat malul stâng al pârâului Bârsa Mare și la poalele munților Piatra Craiului. Mulți îl compară cu ‘fratele mai mic al Brașovului’. Deși nu este atât de vizitat de români, acest oraș micuț este de-o frumusețe rară. Puțini știu că teritoriul de astăzi al orașului a fost locuit din cele mai vechi timpuri, 1373.
Mulți care ajung în județul Brașov vizitează foarte rar și Zărnești. Acest oraș atrage prin frumusețile neasemuite ale masivului Piatra Craiului. Se spune că, în vremurile de demult, activitatea principală a localnicilor din zonă era cărăușia.
Potrivit Geografiei Transilvaniei din 1824, oamenii din zonă se îndeletniceau cu această activitate. Orașul Zărnești a fost atestat documentar în 1294 și este unul dintre cele mai vechi așezări. Abia în anul 1951 a fost declarat oraș. Însă procesul de industrializare a orașului a început în 1800, odată cu înființarea fabricii de hârtie și a fabricii de armament.
În decembrie 2023, a fost recepționat primul lot în lungime de 43 de kilometri, între Aiud și Ponor. Acum urmează să fie finalizat și lotul doi, de 35 de kilometri, între Ponor și Bucium.
Inițal, drumul era denumit Transalpina de Apuseni, însă Consiliul Județean Alba a inițiat demersuri pentru a proteja marca „Transapuseana”, așa că de acum înainte va avea acest nume.
În curând, turiștii își vor putea încânta privirea cu peisaje superbe pe unul dintre cele mai spectaculoase drumuri de la noi din țară. Autoritățile au specificat că anul acesta vor fi finalizate lucrările de modernizare la drumul care străbate Munții Apuseni prin Țara Moților, notează stiripesurse.ro.
„Consolidările la alunecările de teren au fost finalizate și primul strat de binder a fost asfaltat pe aproximativ 18 km. Până la sfârșitul anului, se va asfalta încă aproximativ 10 km, dintr-un total de 28 km planificați. Estimăm că vom finaliza și aproximativ 60% din sistemul de drenare a apelor pluviale. De asemenea, lucrările de terasamente sunt finalizate în proporție de 90%”, a subliniat Cristian Panea, pentru sursa menționată mai sus.
Vezi și: Orașul din România care va avea 1.500 de camere pentru monitorizare. Se va vedea orice detaliu