Orașul mare al României care este pe locul doi la poluare. Nu este vorba despre București sau Cluj

de: Ștefan R. Apostol
20 02. 2023

Într-un raport pentru anul 2021, România ocupa locul 13 într-un top al statelor europene cu cel mai mare grad de poluare. Pe de altă parte, la nivelul marilor orașe, se știe deja că Bucureștiul este considerat unul din cele mai poluate, dar surprinzător, pe locul doi nu este Clujul, așa cum se credea inițial. Așa că azi, vorbim de orașul mare al României care este pe locul doi la poluare.

Raportul pentru 2021 cu cele mai poluate state europene

La începutul anului trecut, platforma IQAir prezenta un raport detaliat, pe regiuni, state și orașe, în care erau publicate procentele de poluare de peste tot în lume. Pe plan european, în raport regiunea Europa este reprezentată de 42 de țări în 2021 și un total de 1.588 de orașe, iar media PM2,5 în această regiune se întind de la 5,5 μg/ m3 în Finlanda, clasată pe locul 113 la nivel mondial, până la 35,2 μg/m3 în Muntenegru, locul 16 la nivel mondial.

PM2,5 atât pentru 2020, cât și pentru 2021 au fost disponibile pentru 39 de țări europene. În 2021, calitatea aerului s-a îmbunătățit în 14 țări și a scăzut în 25 de țări în comparație cu 2020. La nivel regional, doar 55 de orașe au fost capabile să respecte nivelul recomandat de 5 μg/m3 PM2,5 al OMS, recomandată pentru calitatea anuală a aerului.

Regatul Unit a re cel puțin zece orașe care au atins linia directoare, mai mult decât orice altă țară din regiune, urmat de Finlanda care a avut opt orașe care au atins linia directoare, se mai arată în raport.

Iași, orașul mare al României care este pe locul doi la poluare

România, la nivel european, este situată pe locul 13, cu 16,3 μg/m3, ceea ce o face una din țările cu un grad mare de poluare, iar la nivel mondial ocupă un loc 66, în acest cz cifrele indicând 15,3 μg/m3. Același rapor poziționează Bucureștiul pe locul 58 mondial, având un procent de 14.9 μg/m3. Dar, la nivel local, datele colectate de raportori indică un alt oraș mare din România ca ocupant al locului doi în topul făcut la nivel național.

Deși ar putea părea surprinzător, nu este chiar așa, datele raportate indicând Iașul ca fiind al doilea mare oraș poluat și poluator din zona de est a teritorului.Motivul pentru care iașul ocupă azi această poziție se datorează și construcțiilor masive în zona imobiliară, dar și din cazua nepăsării administrației locale în ceea ce privesc normele anti-poluare care ar fi trebuit implementate și în Iași.

Din motive înțelese de foștii și actualii edili ai Iașului, nivelul de poluara și diminuarea calității vieții din acest oraș cu o istorie exrem de importantă, se datorează, în principal, haosului urbanistic creat prin aprobarea de a se construi oricum și oriunde, vorbind aici de complexe de imobile, dezvoltate de antreprenori agreați de Primăria Iași, conform unei anchete jurnalistice PRO TV.