Centralele termice au intrat adânc în viețile românilor. Acestea sunt foarte confortabile, mai ales cele pe gaz sau curent, astfel că au devenit modelul preferat de încălzire a locuinței pentru mare parte din Românie. Astăzi, îți vom spune detaliile care arată că trebuie să schimbi centrala termică.
Neschimbarea centralei termice la timp poate aduce niște riscuri pentru propietari, astfel că trebuie să fim foarte atenți când vine vorba de semnele care arată că aceasta nu mai trebuie folosită.
Centralele termice mai vechi dau primele semne pronunțate de oboseală la început de anotimp rece. Astfel, este foarte important să le recunoaștem și să acționăm din timp pentru a le remedia.
Centralele termice cedează din multiple motive, începând cu cele de siguranță și până la cele ce țin de consum, ultimul fiind foarte interesant în ultimul timp, în contextul scumpirii gazului.
În cazul în care centrala ta termică are mai mult de 10 ani de funcționare, experții în instalații recomandă să fie schimbată, înturcât nu mai are randamentul potrivit.
„Centralele de generație nouă (n.r. centrale în condensație) au un randament termic ridicat datorită recuperării căldurii latente de condensare a vaporilor de apă din gazele de ardere.
Astfel, aceste centrale pot reduce mult consumul de gaz dacă sunt utilizate la regimuri termice scăzute în combinație cu sisteme de încălzire în pardoseală sau ventiloconvectoare”, a explicat Gelu Coman, conferențiar doctor inginer la Facultatea de Inginerie din Galați, departamentul Sisteme Termice și Ingineria Mediului, conform adevarul.ro.
Ca și consecință a duratei mari de utilizare apar depunerile de calcar pe schimbătorul de căldură. Experții avertizează că acestea micșorează foarte mult transferul termic și astfel consumul de gaz va fi unul mai mare.
Un ultim motiv pentru care experții în instalații spun că ar trebui schimbată centrala termică este acela al gradului de poluare al acesteia.
Centralele produse au mai mulți ani, ca urmare a unui consum mai mare de gaz, generează normal un grad de poluare mai mare.
„Deși centrala termică este un element important în cadrul instalației de încălzire și preparare a apei calde menajere, cred că principalul deziderat ar fi acela de a nu introduce cât mai multă căldură într-o casă, ci de a nu o pierde”, a conchis conferențiarul universitar Gelu Coman.