Orașul magnific care oferă locuințe gratuite. Se află într-o zonă superbă, ce condiții trebuie să îndeplinești

de: Ștefan R. Apostol
22 05. 2024

Nu ar fi prima dată când vorbim despre o astfel de situație, dar există o anumită particularitate regăsită în orașul magnific care oferă locuințe gratuite. particularitatea constă în faptul că se află într-o zonă superbă, plină de peisaje spectaculoase.

Hontanar, orașul magnific care oferă locuințe gratuite

După cum bine știm, Europa a trecut printr-o perioadă extrem de grea în 2020, odată cu declanșarea pandemiei Covid. Printre cele mai afectate orașe din Spania, din spectaculoasa regiune Toledo, este Hontanar, un oraș de 145 de locuitori. Este dacă vreți, varianta gratis a celebrului proiect inițiat de italieni, proiectul „Case de 1 euro”.

Hontanar este un municipiu și oraș din provincia Toledo, în Castilia-La Mancha, cu o populație de 145 de locuitori conform INE 2023. Numele provine de la „fontana”, din latinescul „fontana aqua”, care înseamnă apă de fântână, datorită existenței a patru fântâni în municipiu în secolul al XVI-lea, și ca urmare a pplecării locuitorilor, a ajuns astăzi să ofere case gratis cu o singură condiție, să preia conducerea barului din localitate.

Locul din Europa a luat această inițiativă, lansată și de alte municipalități spaniole, pentru a combate fenomenul cunoscut sub numele de „Spania goală”. Fără îndoială, aceasta este o mare oportunitate de a obține o locuință și un loc de muncă.

Orașul se află într-o zonă superbă

Situat într-o vale înconjurată de lanțuri muntoase înalte, aparține regiunii Montes de Toledo și se învecinează cu mai multe municipalități din Toledo și Ciudad Real. Este străbătut de pârâurile Pasadero și Cedena, care se unesc în Malamoneda și se varsă în râul Tajo, precum și de pârâul Hontanar, care izvorăște în zona cunoscută sub numele de La Tejera și care se usucă vara.

Data exactă a înființării sale nu este cunoscută, dar se estimează că a avut loc după 1243, deoarece nu apare în documentele anterioare. Probabil că a fost înființat în secolul al XIV-lea, după depopularea Malamoneda din cauza problemelor de sănătate publică. Anterior, a făcut parte din comunitatea Montes de Toledo, care a fost dizolvată în 1837.

Ce condiții trebuie să îndeplinești în orașul magnific care oferă locuințe gratuite

Primăria acestui oraș din Toledo pune la dispoziție casă gratis și afacerea complet echipată și în stare excelentă pentru o chirie lunară de 200 de euro, cu o perioadă de grație inițială în primul an pentru a permite afacerii să se stabilească și să înceapă să funcționeze la capacitate maximă.

Pentru a opta pentru administrarea barului, trebuie doar să fiți liber profesionist, să oferiți un meniu zilnic la prețuri accesibile și să vă mutați în sat împreună cu familia.

Localul a fost renovat recent, iar costurile serviciilor precum electricitatea, apa și încălzirea vor fi împărțite cu municipalitatea. Cei interesați de această oportunitate de a primi o casă gratis pot contacta Primăria Hontanar prin telefon sau e-mail.

Ca în aproape toată Europa, și Spania se golește

Problema depopulării ocupă din nou prima pagină a ziarelor. Acest fenomen afectează în special Castilla y León, cea mai mare provincie din Spania, dar cu o populație mai mică, cu 2,38 milioane de locuitori, decât orașul Madrid. Cu toate acestea, depopularea este o problemă care afectează o mare parte a țării de zeci de ani.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INE) din Spania, șase din zece municipalități spaniole au înregistrat o pierdere de locuitori în ultimele două decenii, reprezentând 62% din total. Aceste localități, care sunt răspândite în aproape toate provinciile, găzduiesc în prezent cu 1.131.149 de persoane mai puțin decât la începutul secolului XXI.

Procesul de depopulare a slăbit, de asemenea, sistemul de zone rurale, unde reducerea populației din localitățile de referință a avut un impact negativ asupra comunităților din jur. Lipsa serviciilor și pierderea atractivității de a locui în aceste zone au contribuit la exodul rural.

Deși au fost puse în aplicare măsuri de combatere a depopulării, cum ar fi crearea de infrastructură și servicii în orașele mici, aceste inițiative nu au fost suficiente pentru a inversa tendința. Problema este agravată de îmbătrânirea populației, de ratele scăzute de natalitate și de imigrația redusă.

Orașul magnific care oferă locuințe gratuite, nevoit să se reorganizeze

Ca și în alte state europene, inclusiv în Hontanar și în alte zone rurale din Spania, pierderea de locuitori nu se limitează la municipalitățile rurale, deoarece, începând din 2001, treisprezece din cele cincizeci de capitale provinciale spaniole au înregistrat o scădere a populației.

Această tendință afectează orașe precum Sevilla, Bilbao și Valladolid, care au cunoscut un declin demografic semnificativ în ultimele două decenii.  În acest context, distribuția demografică în Spania prezintă o „anomalie”, cu multe municipalități cu o densitate scăzută a populației și o concentrare ridicată în zonele urbane.

În pofida eforturilor de a limita depopularea, este posibil ca unele localități să dispară sau să își schimbe funcția în viitor, devenind spații pentru utilizare sezonieră sau turistică. Analiza recensământului continuu, furnizată de INE, evidențiază faptul că tinerii sunt cei care emigrează de la sate, ceea ce contribuie la îmbătrânirea populației rurale.

De exemplu, în provincia Orense, aproximativ o treime din populație are mai mult de 65 de ani, ceea ce dovedește o îmbătrânire considerabilă a populației rurale. Aceste contraste demografice subliniază provocările unice cu care se confruntă zonele rurale în ceea ce privește menținerea populației și dezvoltarea durabilă.