Orașul din România unde vor fi spații verzi care nu trebuie udate. Inovația care s-a găsit

de: Ștefan R. Apostol
26 11. 2022

Există din ce în ce mai multe informații disponibile care atestă impactul negativ al lipsei de natură în mediul nostru. Pe de altă parte, beneficiile existenței unor zone verzi mari în spațiile urbane sunt variate. Peste tot în lume există idei care ar putea contribui la construirea unor orașe mai verzi și mai inteligente. Dar, iată că și pe plan local există astfel de idei. Vorbim azi de orașul din România unde vor fi spații verzi care nu trebuie udate. Ideea este una extrem de simplă, și anume spații verzi autosustenabile.

Orașele inteligente și crearea de spații verzi autosustenabile

Accesul la spațiile verzi publice diferă în Europa, conform unor studii. Acestea vorbesc despre inegalitățile sociale în ceea ce privește accesul la spațiile verzi urbane din Europa. Studiul a constatat că orașele din nordul și vestul Europei tind să aibă mai multe spații verzi decât orașele din sudul și estul Europei.

Evaluarea analizează inegalitățile socio-economice și demografice în ceea ce privește accesul la spațiile verzi autosustenabile din orașele europene. De asemenea, include exemple de spații verzi care au fost concepute pentru a răspunde nevoilor grupurilor sociale.

Potențialul pe care îl au spațiile verzi autosustenabile de a ne îmbunătăți sănătatea și bunăstarea este din ce în ce mai recunoscut, atât în știință, cât și în politică. Spațiile verzi autosustenabile accesibile sunt deosebit de importante pentru copii, persoanele în vârstă și pentru întreaga comunitate.

Oamenii își folosesc spațiile verzi locale pentru exerciții fizice și interacțiuni sociale, pentru relaxare și refacere mentală. Beneficiile variază de la reducerea riscului de obezitate la copii, la o mai bună sănătate cardiovasculară și rate mai mici de depresie la adulți. Parcurile, copacii și aceste spații verzi autosustenabile îmbunătățesc calitatea aerului, reduc zgomotul, temperează temperaturile în perioadele caniculare și stimulează biodiversitatea în peisajele urbane.

În ultimii ani s-a tot încercat dezvoltarea unor sisteme care să reducă nevoia de apă și fertilizare a acestor spații verzi, și așa s-a ajuns la așa-numitele spații verzi autosustenabile. În esență sunt zone de verdeață care, prin ameliorarea speciilor, nu necesită extrem de multă apă. În același timp nici o îngrijire excesivă și fertilizare continuă.

Oradea este orașul din România unde vor fi spații verzi care nu trebuie udate

Astfel de tehnologii, să le spunem, s-au implementat în multe orașe vest-europene, dar acum, se pare că a venit momentul și în România. Orașul din vestul țării este recunoscut pentru implementarea multor soluții verzi. Printre aceste sisteme este și un sistem nepoluant de generare a energiei electrice.

Pe 16 noiembrie, autoritățile din Oradea, România, au anunțat că vor implementa un nou concept pentru anumite spații verzi din oraș. Dar, conform autorităților, există un plan major de reconstrucție a spațiilor verzi, prin folosirea acestei noi tehnologii a spațiilor verzi autosustenabile.

Aceste spații verzi autosustenabile constau în mixuri de plante perene cu un minim de mentenanță. Proiectul prevede plantarea a peste 2.300 de flori perene, ierburi, arbuști și sute de bulbi de primăvară. Aceste spații verzi autosustenabile vor fi amplasate pe o suprafață de aproximativ 320 de metri pătrați. În plus, plantele vor avea nevoie și de puține îngrășăminte și udări, deoarece vor fi adaptate la condițiile locale.

Autoritățile sun că va fi nevoie de doar 5 mp pe an. Vor fi necesari doar în primii doi ani de îngrijiri mai atente, ulterior aceste spații verzi autosustenabile având grijă singure de ele. Nu a fost anunțată o dată clară când va fi implementat, dar există deja un proiect în acest sens.