11 nov. 2021 | 16:04

Orașul din România care ar putea pune taxă pentru întreținerea spațiilor verzi. Cine va plăti 50 de lei în plus, pe an

Știri Locale
Orașul din România care ar putea pune taxă pentru întreținerea spațiilor verzi. Cine va plăti 50 de lei în plus, pe an
Vergil Chițac propune taxă de întreținere a spațiilor verzi de 50 lei de pe an

Spațiile verzi urbane astăzi nu mai sunt văzute doar ca un element estetic, ci și ca un factor de combatere a poluării, industrializării și antropizării. Menținerea spațiilor verzi reprezintă un echilibru delicat între sustenabilitatea ecologică și cea economică, motiv pentru care mașinile cu motoare electrice sunt din ce în ce mai des folosite. În același context au fost dezvoltate ample proiecte de revigorare a acestor spații verzi în majoritatea orașelor țării. De exemplu, la Constanța, primarul Vergil Chițac propune o taxă pentru întreținerea tuturor spațiilor vezi existente în oraș, conform unui proiect de hotărâre locală.

Echilibrul spațiilor verzi pe domeniile publice

În ultimele secole, valoarea spațiilor verzi urbane, în special a copacilor, a fost considerată în primul rând în funcție de producția care putea fi obținută. Colbert, ministru al lui Ludovic al XIV-lea, la mijlocul secolului al XVII-lea, a argumentat că stejarii pe care îi plantase la Paris vor fi folosiți pentru construcția navelor Marinei Regale din secolele viitoare.

Astăzi, valoarea acordată spațiilor verzi publice s-a schimbat complet și vizează elemente care au legătură cu mediul, peisajul, teritoriul și calitatea vieții. Acest lucru se datorează faptului că, odată cu creșterea culturii de mediu, am devenit din ce în ce mai conștienți de numeroasele funcții ale spațiilor verzi urbane, indiferent dacă acestea constau în peluze, copaci sau străzi cu copaci.

Funcțiile acestora variază de la cele eco-mediu la cele arhitecturale și estetice. De la cele sociale și recreative la cele culturale și educaționale, de la protecția hidro-geologică la cele de sănătate și igienă. Spațiul verde urban este, prin urmare, înțeles nu numai ca element estetic și peisagistic, ci și ca element de protecție împotriva efectelor climei, ale industrializării și antropizării, precum și ca factor care încurajează socializarea, pe lângă protejarea unui anumit tip de faună urbană, care altfel ar fi destinată să dispară.

Orașe inteligente și gestionarea spațiilor verzi

Gestionarea lucrărilor de întreținere necesită găsirea unui echilibru corect între durabilitatea mediului și durabilitatea economică, precum și protejarea siguranței lucrătorilor și a cetățenilor. Acest lucru a dus la utilizarea din ce în ce mai frecventă a mașinilor cu motor electric, a căror prezență pe piață este în continuă creștere. În ceea ce privește controlul dăunătorilor, a crescut utilizarea controlului biologic și a gestionării integrate a dăunătorilor, reducându-se astfel consumul de pesticide, în majoritatea orașelor României.

Vergil Chițac propune taxă de întreținere a spațiilor verzi în Constanța

În acest context, pentru întreținerea și gestionarea corectă a spațiilor verzi, în anumite orașe se preconizează necesitatea unor taxe locale cu ajutorul cărora să se consolideze anumite fonduri la nivelul primăriilor pentru a putea face întreținerea acestora și gestionarea lor corespunzătoare.

Așa se face că la Constanța, primarul de aici, Vergil Chițac, a propus un proiect de hotărâre prin care să se instaureze o taxă privind gestionarea și crearea de noi spații verzi în orașul de pe malul Mării Negre.

„Taxa de amenajare și întreținere spații verzi se instituie ca reacție la degradarea spațiilor publice, ca instrument fiscal menit să contrabalanseze efectele negative asociate cadrului urban construit și de atingere a standarului european de 26 mp de spațiu verde pentru fiecare locuitor al municipiului Constanța.

Totodată, taxa creează și asigură veniturile necesare autorității locale pentru acoperirea costurilor cu reabilitarea, extinderea, întreținerea și conservarea suprafețelor de spații verzi în municipiul Constanța”, se arată în documentul citat, conform G4Media.

Conform proiectului taxa ar ajunge la 50 de lei pe an, și ar putea intra în vigoare începând cu anul viitor.

Parteneri
Silviu Prigoană, ultimele dorințe înainte de a muri. Ce a putut să spună cu doar puțin timp înainte să treacă în neființă
Redactia.ro
Cum arată cavoul-palat unde va fi înmormântat Silviu Prigoană?! A cerut să fie înhumat la secret, exact ca tatăl său?! Regina Întunericului: „Dacă nu-i respectăm dorința, se supără!”
Click.ro
Mesaj dur din partea unui general ucrainean pentru Donald Trump: Poporul nu vrea negocieri cu Rusia
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Băieții cei mari au făcut 'fortăreață' în jurul tatălui lor. Cum l-au onorat pe Silviu Prigoană în ultimul lui drum spre casă
Unica.ro
Horoscop. Zodii care se sărută sub vâsc de Revelion. Vor avea noroc în dragoste anul viitor
EVZ.ro
Fiica lui Ioan Crișan, acuzată că ar fi plănuit asasinarea tatălui ei, și cei doi complici au fost arestați preventiv. Cum a motivat instanța decizia, după ce în octombrie toți trei au fost eliberați
Spynews
Fotbalul, lovit de o nouă tragedie. Marele sportiv s-a stins fulgerător: Nu va fi uitat
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns: „Cum să duci doi copii, noaptea, într-un cimitir?”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius și al lui Silvius
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro