Orașul din România unde statuile „vorbesc” cu oamenii. Experiența este inedită pentru turiști

de: Cătălina Burghelea
18 12. 2021

Există un oraș în România unde statuile „vorbesc” cu oamenii. Pentru turiștii care vizitează acest colțișor al țării și localnici, deopotrivă, este o experiență cu totul inedită. Care este explicația acestui „fenomen”? Puțină lume știe de existența acestor statui vorbitoare. Trecătorii care se apropie de aceste monumente pot asculta povestea acestora.

Premieră în România! Statuile „vorbesc” cu oamenii

Un oraș din România se poate mândri cu statui care „vorbesc” cu oamenii. Ce-i drept, monumentele scot cuvinte cu ajutorul echipamentelor din dotare. Acestea au sisteme audio şi senzori cu care prezintă diverse informaţii culturale şi istorice. Respectivele statui se află în Iași, iar pentru turiști poate fi o experiență inedită, dar și înfiorătoare, în primă fază. Ce-i drept, cine nu s-ar speria în momentul în care ar trece pe lângă o statuie și aceasta ar începe să vorbească?

Unde se află monumentele inedite

Trei dintre statuile din Iaşi „vorbesc” cu trecătorii, cărora le transmit informaţii culturale şi istorice, în cadrul unui proiect realizat de Societatea de Studii Istorice din România. Monumentele sunt echipate cu aparatură audio, începând de miercuri, 8 decembrie. Este vorba despre statuia ecvestră a domnitorului Ştefan cel Mare, Obeliscul cu lei din Parcul Copou şi statuia cronicarului Miron Costin din faţa Filarmonicii din capitala Moldovei. Așa cum spuneam mai devreme, cele trei statui au aparatură audio și senzori.

Acestea au sisteme audio și senzori de mișcare

În cazul în care se apropie cineva la un metru de una dintre aceste trei statui, un senzor de mişcare îi va detecta prezenţa şi monumentul va începe să vorbească. Astfel, trecătorii vor putea afla informaţii despre sculptor, anul inaugurării, contextul în care a fost realizat, precum şi multe alte detalii destul de interesante.

„Statuile vorbesc cu trecătorii este evenimentul care a încheiat proiectul IAŞI ART CODE, realizat de Societatea de Studii Istorice din România (S.S.I.R.), cu o finanţare de la Primăria Municipiului Iaşi. Echipa proiectului şi-a propus să realizeze o cartografiere culturală a celor mai importante monumente de for public din Iaşi, utilizând tehnologia informaţională”, au precizat reprezentanţii municipalităţii ieşene, potrivit Adevărul.

Capitala Moldovei are idei inovatoare pentru turiști

De asemenea, tot în Iași, luna trecută a fost lansat website-ul www.monumentediniasi.ro, care integrează o hartă GPS pe care sunt evidențiate cele mai relevante statui din oraș. Fiecare dintre aceste obiective culturale importante are o scurtă prezentare cu clipuri video, texte informative şi fotografii. Totuși, povestea monumentelor poate fi accesată şi mai modern, cu ajutorul codurilor QR ataşate de statui. La o simplă scanare cu telefonul, vizitatorii vor fi direcţionaţi spre website, unde pot primi informațiile de care au nevoie.