Care este orașul din România unde va ajunge pentru prima dată Lumina Sfântă? Pregătirile sunt în toi pentru cea mai mare sărbătoare a creștinilor. Lumina din Ierusalim este considerată de credincioși o minune care se întâmplă an de an. Un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române merge acolo special pentru a o aduce pe teritoriul nostru. Toți românii o pot lua și o pot aduce în casele lor.
Lumina Sfântă este considerată o minune. Aceasta este adusă și la noi în țară de un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române care merge special acolo pentru a o pune la dispoziție credincioșilor noștri.
El o împarte pe rând tuturor delegaților eparhiilor Patriarhiei Române. Aceasta va ajunge în țara noastră sâmbătă seară, în data de 23 aprilie. Ea va fi adusă de Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului cu un avion.
Ceremonia va începe din largul mării pentru că preotul va fi pe o ambarcațiune care va acosta în Portul Tomis, ulterior va pleca spre Catedrala „Sfinţii Petru şi Pavel” din Constanţa.
Patriarhul Ierusalimului și alți preoți, diaconi și pelerini pornesc de la Patriarhie către Biserica Sfântului Mormânt. Ei se plimbă de trei ori în jurul Mormântului, mai apoi intră în interior.
Patriarhul citește rugăciunea Pogorârii Sfintei Lumini, ulterior se dezbracă de hainele arhiereşti, rămânând doar în stihar alb și intrând singur în Sfântul Mormânt.
Multe voci au spus de-a lungul timpului că ritualul nu este unul adevărat. Episcopul Porfirie (1804-1885) a spus în memoriile sale că flacăra ar fi de la o simplă lampă de icoană care nu se stinge niciodată, așa că Lumina Sfântă este departe de a fi o minune.
„Un ierodiacon care a intrat în altarul Mormântului atunci când, după cum crede toată lumea, focul sfânt coboară, a văzut oripilat că focul este aprins de la o simplă lampă de icoană care nu se stinge niciodată, și astfel focul sfânt nu este o minune.
El însuși mi-a spus despre asta azi” (Kniga bytija moego, vol. 1 (anii 1841-1844), p. 671[16]). Nu se spune cum s-ar putea ca această flacără perpetuă să fie păstrată aprinsă”, a lăsat scris Porfirie, episcop, arhimandrit ortodox rus și un om de știință
Un alt contestatar a fost Papa Grigore al IX-lea, care spunea în anul 1238 că Lumina Sfântă este o fraudă. De asemenea, istoricul grec Michael Kalopoulos a venit cu o demonstrație menită să spulbere credința oamenilor.