Știai că într-un oraș din România se află un râu fierbinte? Da, ai citit bine. Foarte puțini români l-au sesizat și îi cunosc povestea, în ciuda faptului că municipiul este un centru turistic ce se impune în fața altora în țară. Ce trebuie să descoperi despre unicul pârâu termal. Foto
În ultimii ani, municipiul Oradea s-a impus pe harta României din multe puncte de vedere. În 2023, orașul a depășit Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara și chiar București la capitolele investiții, angajări și nivel de trai. Nu dezamăgește nici din punct de vedere turistic, fiind vizitat des de cei curioși.
Cu toate că mulți români ajung în Oradea, foarte puțini știu că orașul este traversat de un pârâu termal, a cărui apă atinge 30 de grade Celsius în mod natural. Denumirea lui este Peța. E unic în țara noastră. Pârâul este o adevărată atracție nu numai pentru turiștii de rând, ci și pentru experți.
Pârâul termal Peța prezintă o lungime de aproximativ 20 de kilometri și izvorăște din stațiunea Băile 1 Mai. Traversează orașul Oradea de la est spre vest și, în cele din urmă, se varsă în Crișul Repede.
Pârâul termal Peța nu se face remarcat doar prin prisma temperaturii neobișnuite a apei, ci și prin speciile rare de pești pe care le găzduiește, cum ar fi boarța și zvârluga. Nu înseamnă că absentează peștii comuni, dintre care amintim cleanul, bibanul și carasul.
Tot în apele pârâului Peța poate fi văzută și o floare ce a reușit să supraviețuiască, în mod surprinzător, erei glaciare. Fanii florei sau a vegetației, în general, pot admira în apele râului fierbinte floarea-monument denumită nufăr termal sau floare de lotus.
În altă ordine de idei, amintim că pârâul Peța a fost, la începutul lunii aprilie 2024, subiect de dezbatere privind un proiect de lărgire a unui drum. Edilul orașului vrea să extindă strada Armatei Române, pe care se află centrul NATO și Universitatea Oradea și care este traversată de apă.
Potrivit proiectului, strada Armatei Române, precum și alte câteva străzi adiacente ar urma să fie extinse. Singura problemă este că artera rutieră principală este traversată de Peța, unic pârâul termal în România, astfel că ecologiștii se opun planurilor primarului.
„Solicităm clarificări și detalii suplimentare cu privire la impactul asupra mediului și la planurile de gestionare a deșeurilor asociate proiectului”, au transmis ecologiștii primarului din Oradea, într-o scrisoare deschisă, la începutul lunii curente.
Proiectul de extindere a străzii Armatei Române ar avea efecte negative asupra biodiversității pârâului termal, spun ecologiștii. 340 de arbori plantați în zonă ar fi afectați de planurile autorităților, motiv pentru care s-ar impune și măsuri obligatorii pentru protejarea lor.