26 apr. 2024 | 13:25

Oraşul din România străbătut de un râu fierbinte. Este o bijuterie a ţării, puţini ştiu că ascunde acest secret

Turism
Oraşul din România străbătut de un râu fierbinte. Este o bijuterie a ţării, puţini ştiu că ascunde acest secret
Ai auzit despre secretele ascunse de Peța? Este unicul pârâu termal din România. Apa atinge 30 de grade Celsius aici. Foto

Știai că într-un oraș din România se află un râu fierbinte? Da, ai citit bine. Foarte puțini români l-au sesizat și îi cunosc povestea, în ciuda faptului că municipiul este un centru turistic ce se impune în fața altora în țară. Ce trebuie să descoperi despre unicul pârâu termal. Foto

Singurul râu fierbinte din toată România

În ultimii ani, municipiul Oradea s-a impus pe harta României din multe puncte de vedere. În 2023, orașul a depășit Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara și chiar București la capitolele investiții, angajări și nivel de trai. Nu dezamăgește nici din punct de vedere turistic, fiind vizitat des de cei curioși.

Cu toate că mulți români ajung în Oradea, foarte puțini știu că orașul este traversat de un pârâu termal, a cărui apă atinge 30 de grade Celsius în mod natural. Denumirea lui este Peța. E unic în țara noastră. Pârâul este o adevărată atracție nu numai pentru turiștii de rând, ci și pentru experți.

Pârâul termal Peța prezintă o lungime de aproximativ 20 de kilometri și izvorăște din stațiunea Băile 1 Mai. Traversează orașul Oradea de la est spre vest și, în cele din urmă, se varsă în Crișul Repede.

Alte caracteristici unice ale pârâului Peța

Pârâul termal Peța nu se face remarcat doar prin prisma temperaturii neobișnuite a apei, ci și prin speciile rare de pești pe care le găzduiește, cum ar fi boarța și zvârluga. Nu înseamnă că absentează peștii comuni, dintre care amintim cleanul, bibanul și carasul.

Tot în apele pârâului Peța poate fi văzută și o floare ce a reușit să supraviețuiască, în mod surprinzător, erei glaciare. Fanii florei sau a vegetației, în general, pot admira în apele râului fierbinte floarea-monument denumită nufăr termal sau floare de lotus.

Pârâul Peța, subiect de controverse în Oradea

În altă ordine de idei, amintim că pârâul Peța a fost, la începutul lunii aprilie 2024, subiect de dezbatere privind un proiect de lărgire a unui drum. Edilul orașului vrea să extindă strada Armatei Române, pe care se află centrul NATO și Universitatea Oradea și care este traversată de apă.

Potrivit proiectului, strada Armatei Române, precum și alte câteva străzi adiacente ar urma să fie extinse. Singura problemă este că artera rutieră principală este traversată de Peța, unic pârâul termal în România, astfel că ecologiștii se opun planurilor primarului.

„Solicităm clarificări și detalii suplimentare cu privire la impactul asupra mediului și la planurile de gestionare a deșeurilor asociate proiectului”, au transmis ecologiștii primarului din Oradea, într-o scrisoare deschisă, la începutul lunii curente.

Proiectul de extindere a străzii Armatei Române ar avea efecte negative asupra biodiversității pârâului termal, spun ecologiștii. 340 de arbori plantați în zonă ar fi afectați de planurile autorităților, motiv pentru care s-ar impune și măsuri obligatorii pentru protejarea lor.

Parteneri
Se spală sau nu în a treia zi de Paște? Ce spun preoții despre Marțea Albă
Redactia.ro
Ultimii condamnați la moarte de Ceaușescu, în perioada comunistă. Ce fapte au comis „Bachus” și Ion Pistol, doi dintre cei mai cunoscuți infractori din istoria României
Click.ro
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50 de ani, experții au aflat motivul
Digi24
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția a vorbit de un "un atac sinistru de tip paramilitar"
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Obicei mai puțin cunoscut de români. Ce se face în a doua zi de Paște
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
INTERZIS pe tot teritoriul României. Legea pe care niciun român nu o va încălca
Capital.ro
Produsul tradițional preferat de români care nu va mai avea același gust. UE a dat directiva
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
Anunțul AȘTEPTAT de TOȚI pensionarii! VIN TALOANELE MĂRITE
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Delia, în vacanță cu părinții! În ce destinație de vis i-a dus pe mama și tatăl ei de Paște. Imagini rare
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro