Un oraș din România este ,,locul în care bătrânul Danubiu își pierde apa și numele în mare”, a scris Jean Bart în romanul Europolis. Locul este vizitat anual de nenumărați turiști de pe meleaguri sau străini. De asemenea, este cunoscut de cei mai mulți datorită faptului că se află în cel mai estic punct din țara noastră. Mai exact, el reprezintă punctul cu cea mai mică altitudine medie din România. Despre ce este vorba?
Sulina este cel mai estic punct din România. Acesta este locul despre care Jean Bart a vorbit în romanul său ,,Europolis”: ,,locul în care bătrânul Danubiu își pierde apa și numele în mare’‘.
Scriitorul a descris orașul drept un mic port cosmopolit ce are un farmec și un pitoresc deosebit. Sulina este situată în Delta Dunării în punctul de vărsare al brațului în Marea Neagră.
De asemenea, are patru metri înălțime de nivelul mării și de extremitatea estică a țării. Sulina este astăzi adorată de turiști din toate zonele pentru liniștea pe care o oferă. Din păcate, mulți nu știu că în trecut aici era granița dunăreană a Imperiului Roman.
Cei care vin să viziteze locurile trebuie să cunoască faptul că Sulina nu este legată direct de rețeaua de drumuri din România și poate fi atinsă numai pe calea apei, pe Dunăre sau pe Marea Neagră.
Așezarea a fost menționată oficială pentru prima dată în perioada bizantină (anul 950), cu numele de Selina, în lucrarea lui Constantin al VII-lea Porfirogenetul.
Istoricii au susținut că cele mai multe știri despre viață în localitate încep să apară din secolul al XVIII-lea, după ce turcii încep să aleagă drumul apei până la Constantinopol, trecând pe brațul Sulina.
Abia în secolul al XIX-lea Sulina își câștigă statutul de oraș, odată cu stabilirea Comisiei Europene a Dunării aici. Acest lucru a transformat localitatea dintr-un sat de pescari într-un oraș important pentru traficul fluvial.
Sulina a fost bombardată în anul 1854 și a dispărut total ca așezare, iar după Războiul Crimeei a prins din nou viață. La sfârșitul secolului al XIX-lea, acolo locuiau greci, români, ruşi, armeni, turci, austro-ungari, evrei, albanezi, germani, italieni, bulgari, englezi, polonezi etc.
Din păcate, cu cât localnicii începeau să se așeze mai bine, cu atât Sulina devenea un loc de refugiu pentru pirați. Puțini știu, dar cimitirul maritim din oraș adăpostește singurul mormânt din Europa pe care se regăsește celebrul semn al piraților: craniul cu două oase încrucișate.
Aici se odihnește Ghiorghios Kontoguris, care a murit la 33 de ani. Legenda spune că el a fost un bun cetățean. Concret, vorbele populare arătau că el se asemăna cu un haiduc ce lua de la bogați și dădea săracilor.