În inima Transilvaniei, într-o zonă plină de spectasculos, se află Orașul din România pe care să-l iei la pas vara asta, și unde ”respiri” istorie la orice colț de stradă. Dacă nu ai ajuns în Sighișoara până acum, poate ar fi cazul să faci o vizită în micuțul oraș medieval transilvănean.
Pentru turistul român, sau chiar străin, amator de locuri și oameni spectaculoși, Sighișoara poate fi cu siguranță orașul din România pe care să-l vizitezi la pas vara asta. Nu este prima dată când scriem despre Sighișoara și tot ceea ce poate oferi acest spațiu transilvănean pentru turiști.
Unul din puținele orașe cetate din Transilvania, Sighișoara și-a câștigat poziția sa în lista zonelor spectaculoase de vizitat din România.
Punctele de atracție turistcă, cu o însemnătate istorică aparte, oamenii de aici și peisajele naturale, toate sunt ingredientele care fac ca totul să pară mirific.
Odată ajuns în Sighișoara, cetate medievală cu extrem de multe povești, te îndeamnă să ”respiri” istorie la orice colț de stradă. Aici vei descoperi case colorate, străzi medievale, într-un spațiu parcă scos dintr-o poveste, care te impresionează cu atmosfera de basm.
Ceea ce îți putem recomanda este să vizitezi orașul într-un ritm lent și relaxat, astfel încât să poți respira calmul și frumusețea unei epoci diferite.
Situat în județul Mureș, prima atestare a orașului era undeva prin 1367, ulterior apărând și alte menționări în 1435, când de fapt este atestarea documentară a numelui românesc al acestei localități.
Primii care s-au așezat pe aceste pământuri, conform izvoarelor istorice, ar fi fost coloniștii germani, cunoscuți sub numele de franconi de origine din regiunea Rinului de nord.
Aceștia, la invitația regelui Ungariei de la acea vreme, Geza al II-lea, aveau să vină în Transilvania pentru a-i apăra granițele de est ale imperiului, să se ocupe cu mineritul și să pună umărul la dezvoltarea economiei din zonă.
În timp Sighișoara avea să devină o cetate fortificată, dominată de sași și secui, dar ulterior orașul va avea o majoritatea românească.
Fondat de meșteșugari și negustori germani cunoscuți sub numele de sașii din Transilvania, Sighișoara este un bun exemplu de mic oraș medieval fortificat care a jucat un rol strategic și comercial important la marginea Europei Centrale timp de mai multe secole.
Cetatea medievală din Sighișoara este înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO și servește drept monument viu pentru mai mult de opt secole de istorie săsească. Încă strajă a orașului, turiștii pot vizita cel mai impresionant turn din Sighișoara, construit în secolul al XIV-lea și extins la 64 m înălțime în secolul al XVI-lea.
Tot aici, mai reamintim și de „Biserica de pe deal”, o frumoasă biserică gotică care domină dealul la capătul sudic al cetății, și a cărei construcții a început în 1345 și s-a încheiat în 1525, 180 de ani mai târziu.
În interiorul bisericii există frumoase sculpturi și picturi religioase, cum ar fi amvonul sculptat în 1480, un vechi front de apă sfințită din piatră datând din secolul al XV-lea, precum și altare aduse de la bisericile din Saes și Cund.
Dacă ai timp de mers la pas, și de vizitat Sighișoara, vei constata că, într-adevăr, ”respiri” istorie la orice colț de stradă în orașul din România pe care ar trebui să-l vizitezi vara asta.