Orașul din România invadat de șerpi. Mare atenție pentru cei care ajung aici în vacanță
Fără ca majoritatea dintre noi să știe, șerpii sunt adesea rezidenți permanenți ai mediului urban, iar specialiștii spun că trebuie să găsim echilibrul fericit al coexistenței dintre oameni și șerpi. Nu știm dacă locuitorii de aici au reușit sau nu asta, dar azi vorbim de orașul din România invadat de șerpi. Citește și vezi despre ce oraș este vorba.
De ce uneori marile orase sunt invadate de șerpi?
Fie că vorbim de marile metropole din India, precum Mumbai, sau alte orașe, aflate în zone în care șerpii sunt extrem de prezenți, nu de puține ori locuitorii s-au trezit cu vizite din partea acestor reptile. Unele dintre ele sunt inofensive, iar altele, așa cum explică cercetătorii, pot fi extrem de periculoase, datorită veninului ucigător.
De exemplu, un număr tot mai mare de studii din India și din întreaga lume sugerează că acești șerpi urbani nu sunt rătăciți, reptile care au apărut din greșeală în orașe, ci mai degrabă rezidenți permanenți, la fel ca și ciorile, câinii, șobolanii, vrăbiile, porumbeii.
Se pare că sunt foarte familiarizați cu regiunea în care locuiesc, navigând printr-o rețea de canale de scurgere, șanțuri, găuri de rozătoare, canalizări, grădini și copaci pentru a supraviețui. Și probabil că îndeplinesc o funcție foarte importantă de control al populațiilor de rozătoare din spațiile urbane.
Același scenariu, păstrând proporțiile, îl putem aplica și în anumite zone din România, precum este și cazul despre care discutăm, și anume orașul din România invadat de șerpi. Citește mai departe și vezi despre ce oraș este vorba.
Oradea, orașul din România invadat de șerpi
Conform unor relatări din presa locală, pe la începutul lunii iulie a.c., tot mai mulți locuitori din Oradea semnalau prezența acestor reptile cu sânge rece în zona gospodăriilor acestora.
Au fost cazuri în care erau depistați și într-una din grădinițele din oraș, angajații de aici cerând ajutorul specialiștilor pentru a scoate șarpele din instituție.
Specialiștii bihoreni au dat și o explicație pentru acest fenomen rar întâlnit aici, spunând că:
”De regulă, întâlnim în oraș șarpele de apă, care nu este veninos, nu face niciun rău, din contră, în parcuri ar putea să mănânce rozătoare.
Toamna caută locuri de iernare și se poate să intre în subsoluri sau în locuri mai ferite, dar vara probabil ajunge în preajma unor clădiri în căutare de hrană.
Șerpii simt vibrațiile și, de aceea, se retrag când e un om în apropiere. În oraș, fiind mai multe vibrații, ar putea să nu perceapă omul și de aceea să-i întâlnim”, a declarat pentru Bihoreanul Diana Cupșa, directoarea Departamentului de Biologie din cadrul Facultății de Științe din Oradea.
Vezi și: Invazie de șerpi în Constanța. Cum explică autoritățile acest fenomen
Mare atenție pentru cei care ajung aici în vacanță
Deși s-ar putea să nu existe riscul mușcăturilor, dar, dacă ajungeți în Oradea, ar fi de preferat să evitați orice fel de acțiune, dacă nu știți despre ce fel de șarpe este vorba. De altfel, autoritățile locale au emis o avertizare pentru orădeni, dar și pentru turiștii care ajung în localitate.
Dar, mai este un aspect, cel legal, având în vedere că orice tentativă de omor a șerpilor aduce și amenzi. Motivul, șerpii sunt specii protejate prin lege, iar cadrul legal îi amendează pe cei care decid să-i omoare cu 5.000 de lei. Așadar, mare atenție pentru cei care ajung aici în vacanță.